E nummers

E nummers: Voorlichting gevaren additieven

Eindelijk krijgen we berichtgeving in de media (radio, tv, krant) over de gevaren van additieven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt vooral voor de matiging van cyclamaat een omstreden stof die in Amerika al verboden is. In het algemeen zijn zoetstoffen bij kinderen onder de vier jaar al schadelijk bij slecht twee glazen suikervrije frisdrank en een beker drankyoghurt. In de perceptie van mensen klinkt yoghurt toch als gezond in de oren. Nee dus!

Hoe is het mogelijk?

Meer en meer ondervinden consumenten dat producten die in de schappen van de supermarkt staan eenvoudig weg niet te vertrouwen zijn, en daarmee dus ook de keuringsinstanties. Vrijwel elke dag lees ik de krant met kromme tenen als ik berichten zie over zowel de voeding als farmaceutische industrie. Hoe is het mogelijk dat bij slecht drie drankjes de maximale norm overschreden wordt? Hoeveel mensen kijken überhaupt wel eens naar de informatie op de etiketten en weten iets over e nummers?

E nummers - Boek E = Eetbaar
Via een MS patiënt werd ik opmerkzaam gemaakt op het boek van Dr J Kampsteeg. Zij vertelde; "Heb je eindelijk ontdekt op welke stof je lichaam zo slecht reageert, iets wat je vaak pas na enkele dagen nadat je iets gegeten hebt ondervindt en dan blijkt later dat dezelfde stof onder verschillende benamingen op de markt is". In de omschrijving van zijn boek zegt Dr. J. Kampsteeg; "Hulpstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel. Dat mag, want ze zijn goedgekeurd om in ons eten te worden verwerkt. Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieën. Het is daarom van belang dat de consument op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van hulpstoffen. Op grond van die informatie bepaalt hij of een bepaalde stof zonder schade voor zijn gezondheid kan worden gebruikt. Daarom zijn etiketten belangrijk, die geven informatie over zulke hulpstoffen. Hierop wordt echter niet vermeld wat de effecten zijn van al die stoffen. Díe informatie vindt u in E = eetbaar?. Behalve de herkomst en de functie worden in E = eetbaar? ook de bijwerkingen van alle (meer dan 368) hulpstoffen beschreven – met name reacties die kunnen optreden bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Deze onmisbare voedingsgids vertelt of een bepaalde hulpstof in voedsel nog meer functies heeft dan die van conserveermiddel, anti-klontermiddel of kleurstof. Bovendien wordt vermeld hoe schadelijk die stof is, in welke voedingsmiddelen de stof nog meer voorkomt en of je voor die stof een overgevoeligheid kunt ontwikkelen. Een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register completeren deze geheel herziene bestseller!"

Het gaat nog verder.
Voorbij wordt gegaan aan het feit dat in de voedingsketen nog eens ergens tussen de 11.000 en 15.000 additieven worden verwerkt. Geen enkele wetenschapper kan zijn handen in het vuur steken of de interactie tussen al deze stoffen wel veilig is voor dieren en daarmee ook menselijke consumptie. Deze informatie is nergens terug te vinden op een label! Hoe moeten mensen die weten dat ze gevoelig zijn voor bepaalde stoffen dat te weten komen? Als je daar over nadenkt dan kan er maar één conclusie zijn. U en ik eten elke dag in elke maaltijd junkfood! Hoe is het zo ver kunnen komen en hoe komen we van die rommel af.
- Henk Mutsaers

Voeding lees de bijsluiter
Voeding nieuws en voorlichting
Kwaliteit landbouwproducten

Dr. J. Kamsteeg is verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum KEAC in Weert en is de oprichter van de Databank Voedseladditieven en de databank Combally.
240 pagina's Euro 15,95 ISBN 90 230 1067 1

Wat zit er in uw eten?
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken.

Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-stoffen die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-stoffen en hun bijwerkingen.

Veertien jaar heeft Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

Wacht, ik geef u een voorbeeld:
Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling, het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de consument dom gehouden wordt! De volgende stoffen zaten in de kauwgom:

Sorbitol
Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de huid.

Aspartaam
Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest
voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u alvast een heel stuk verder.

Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging, hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten.

Miljoenen mensen die 'slachtoffer' zijn van aspartaam, laten zich jarenlang behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.

Plotselingen hartstilstand?
Voetballers die dood neervallen tijdens de wedstrijd.
Komt dat bekend voor?

Acesulfaam
Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit
additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes, industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut te vermijden!

Mannitol
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol
Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling), nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen, diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!

E171 Titanium dioxide.
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

E903 Carnauba was onschuldig
We hebben het hier over een onschuldig pakje kauwgom. Ik koop ze per tien en u heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas?

En hoe zit het dan met aspartaam in Ranja en in light-producten. Nou, maak uw borst maar nat!

Vanaf eind september is de gifgids "Wat zit er in uw eten?"
ISBN 97.89.0777.88.288 verkrijgbaar.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op

U kunt het boekje bestellen bij de redactie van bouillon.

Redactieadres: Iepenlaan 55, 3723XE Bilthoven, 030 2280315,
redactie@bouillonmagazine.nl , KvK 30184060, BTW 678139025501

E nummers op alfabet daaronder op nummer gesorteerd

E 100 Curcumine Groen  
E 101 Riboflavine (Riboflavine-5'-Fosfaat) Groen  
E 101 Riboflavine-5'-Fosfaat (Riboflavine) Groen  
E 102 Tartrazine Rood Echt Vermijden
E 104 Chinolinegeel Rood Echt Vermijden
E 107 Geel 2G Rood  
E 110 Zonnegeel FCF Rood  
E 1100 Amylase Oranje  
E 1103 Invertase Groen  
E 1105 Lysozym Rood  
E 120 Cochenille Rood Niet Geschikt voor Kinderen
E 1200 Polydextrose Oranje Pas Op
E 1201 Polyvinylpyrrolidon Rood Echt Vermijden
E 1202 Onoplosbaar Polyvinylpyrrolidon Rood Echt Vermijden
E 122 Azorubine (Karmozijnrood) Rood Echt Vermijden
E 122 Karmozijnrood (Azorubine) Rood Echt Vermijden
E 123 Amaranth Rood  
E 124 Ponceau 4R Rood  
E 127 Erythrosine Rood  
E 128 Rood 2G Rood  
E 129 Allura Rood AC Rood  
E 131 Patentblauw V Rood  
E 132 Indigokarmijn (Indigotine) Rood  
E 132 Indigotine (Indigokarmijn) Rood Echt Vermijden
E 133 Briljantblauw FCF Rood  
E 140 Chlorophyle Groen  
E 1404 Geoxideerd Zetmeel Oranje Pas Op
E 141 Kopercomplexen Oranje Pas Op
E 1410 Monozetmeelfosfaat Oranje Pas Op
E 1412 Dizetmeelfosfaten Oranje Pas Op
E 1413 Gefosfateerde Dizetmeelfosfaat Oranje Pas Op
E 1414 Geacetyleerd Dizetmeelfosfaat Oranje Pas Op
E 142 Briljantzuurgroen BS (Lissaminegroen) Rood  
E 142 Lissaminegroen (Briljantzuurgroen BS) Rood  
E 1420 Zetmeellacetaat Oranje Pas Op
E 1422 Geacetyleerd Dizetmeeladipaat Oranje Pas Op
E 1440 Hydroxypropylzetmeel Oranje Pas Op
E 1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat Oranje Pas Op
E 1450 Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat Oranje Pas Op
E 1451 Geacetyleerd Geoxideerd Zetmeel Oranje Pas Op
E 1505 Triethylcitraat Oranje Pas Op
E 150a Karamel Oranje  
E 150b Alkalisulfiet Karamel Oranje  
E 150c Ammonia Oranje  
E 150d Sulfietammonia Oranje  
E 151 Briljantzwart BN (Zwart PN) Rood Echt Vermijden
E 151 Zwart PN (Briljantzwart BN) Rood Echt Vermijden
E 1517 Diacetin Oranje Pas Op
E 1518 Glycerol Tri-Acetaat Oranje Pas Op
E 1519 Benzylalcohol Oranje Pas Op
E 1520 Propyleenglycol Rood Echt Vermijden
E 153 Medicinale Plantaardige Koolstof Oranje  
E 154 Bruin FK Rood  
E 155 Bruin HT Rood  
E 160a Caroteen (Carotenoïdes) Oranje  
E 160a Carotenoïdes (Caroteen) Oranje  
E 160b Annato (Bixine) Oranje  
E 160b Bixine (Annato) Oranje  
E 160b Norbixine Oranje  
E 160c Paprika Extract Groen  
E 160d Lycopeen Oranje  
E 160e Beta-Apo-8-Carotenal Groen  
E 160f Ethylester Groen  
E 161 Xantophyllen Groen  
E 161a Flavoxanthine Oranje Weinig Informatie
E 161b Luteine Oranje Pas Op
E 161c Kryptoxanthine Oranje Weinig Informatie
E 161g Canthaxanthine Rood Echt Vermijden
E 162 Betanine (Bietenrood) Groen  
E 162 Bietenrood (Betanine) Groen  
E 163 Anthocyaninen Groen  
E 170 Calciumcarbonaat Groen Gemaakt uit Kalk
E 171 Titaanbioxide (Titanium Dioxide) Oranje  
E 171 Titanium Dioxide (Titaanbioxide) Oranje  
E 172 IJzerhydroxiden (IJzeroxiden) Groen  
E 172 IJzeroxiden (IJzerhydroxiden) Groen  
E 173 Aluminium Rood  
E 174 Zilver Rood Echt Vermijden
E 175 Gold Rood Echt Vermijden
E 180 Rubis Pigment Rood Echt Vermijden
E 200 Sorbinezuur Rood Echt Vermijden
E 201 Natriumsorbaat Rood  
E 202 Kaliumsorbaat Rood  
E 203 Calciumsorbaat Rood  
E 210 Benzoeenzuur Rood Echt Vermijden
E 211 Natriumbenzoaat Rood Echt Vermijden
E 212 Kaliumbenzoaat Rood Echt Vermijden
E 213 Calciumbenzoaat Rood Echt Vermijden
E 214 Ethylparabeen (Ethyl-P-Hydroxybenzoaat) Rood Echt Vermijden
E 214 Ethyl-P-Hydroxybenzoaat (Ethylparabeen) Rood Echt Vermijden
E 215 Ethyl-P-Hydroxybenzoaat Natriumzout Rood Echt Vermijden
E 216 Propyl-P-Hydroxybenzoaat Rood Echt Vermijden
E 217 Propyl-P-Hydroxybenzoaat Natriumzout Rood Echt Vermijden
E 218 Methyl-P-Hydroxybenzoaat Rood Echt Vermijden
E 219 Methyl-P-Hydroxybenzoaat Natriumzout Rood Echt Vermijden
E 220 Zwaveldioxide (Zwavelzuuranhydride) Rood Echt Vermijden
E 220 Zwavelzuuranhydride (Zwaveldioxide) Rood Echt Vermijden
E 221 Natriumsulfiet Rood Echt Vermijden
E 222 Natriumbisulfiet (Natriumwaterstofsulfiet) Rood Echt Vermijden
E 222 Natriumwaterstofsulfiet (Natriumbisulfiet) Rood Echt Vermijden
E 223 Natriummetabisulfiet Rood Echt Vermijden
E 224 Kaliummetabisulfiet Rood Echt Vermijden
E 225 Kaliummetabisulfiet (Kaliumpyrosulfiet)(Kaliumsulfiet) Rood Echt Vermijden
E 225 Kaliumpyrosulfiet (Kaliumsulfiet)(Kaliummetabisulfiet) Rood Echt Vermijden
E 225 Kaliumsulfiet (Kaliummetabisulfiet)(Kaliumpyrosulfiet) Rood Echt Vermijden
E 226 Calciumsulfiet Rood Echt Vermijden
E 227 Calciumwaterstofsulfiet (Calciumbisulfiet) Rood Echt Vermijden
E 227 Calciumbisulfiet (Calciumwaterstofsulfiet) Rood Echt Vermijden
E 228 Kaliumwaterstofsulfiet Rood Echt Vermijden
E 230 Bifenyl (Difenyl) Rood Echt Vermijden
E 230 Difenyl (Bifenyl) Rood Echt Vermijden
E 231 Orthofenylfenol Rood Echt Vermijden
E 232 Natriumfenylfenol Rood  
E 233 Tiabendazol Rood Echt Vermijden
E 234 Nisine Oranje  
E 235 Pimaricine Rood  
E 236 Mierenzuur Rood Absoluut vermijden
E 237 Natriumformiaat Rood  
E 238 Calciumformiaat Rood Echt Vermijden
E 239 Hexamethyleentetramine Rood Echt Vermijden
E 240 Formaldehyde Rood Echt Vermijden
E 241 Borax Rood Echt Vermijden
E 242 Dimehyldicarbonaat Rood Echt Vermijden
E 249 Kaliumnitriet Rood Echt Vermijden
E 250 Natriumnitriet Rood Echt Vermijden
E 251 Natriumnitraat Rood Echt Vermijden
E 252 Kaliumnitraat Rood Echt Vermijden
E 260 Azijnzuur Oranje  
E 261 Kaliumacetaat Oranje Pas Op
E 262 Natriumacetaat Oranje  
E 263 Calciumacetaat Groen  
E 264 Cuproammoniumacetaat Rood  
E 270 Melkzuur Oranje  
E 280 Propionzuur Oranje  
E 281 Natriumpropionaat Oranje  
E 282 Calciumpropionaat Oranje  
E 283 Kaliumpropionaat Oranje  
E 284 Boorzuur Rood  
E 285 Natriumtetraboraat Rood Echt Vermijden
E 290 Kooldioxide (Koolzuur) Oranje  
E 290 Koolzuur (Kooldioxide) Oranje  
E 296 Appelzuur DL (Appelzuur L) Oranje  
E 296 Appelzuur L (Appelzuur DL) Oranje  
E 297 Fumaarzuur Groen  
E 300 Ascorbinezuur Oranje  
E 301 Natriumascorbaat Groen  
E 302 Calciumascorbaat Groen  
E 303 Ascorbyldiacetaat Groen  
E 304(i) Vetzuurester van Ascorbinezuur Groen  
E 304(ii) Vetzuurester van Ascorbylpalmitaat Groen  
E 304(iii) Vetzuurester van Ascorbylstearaat Groen  
E 306 Tocoferolrijke Extracten Groen  
E 307 Alfa-Tocoferol Groen  
E 308 Gamma-Tocoferol Groen  
E 309 Delta-Tocoferol Groen  
E 310 Propylgallaat Rood Echt Vermijden
E 311 Octylgalaat Rood  
E 312 Dodecylgallaat Rood  
E 315 Erythorbinezuur Oranje  
E 316 Natriumerythoboraat Oranje  
E 320 Butylhydroxyaniol (BHA) Rood  
E 321 Butylhydroxytolueen (BTH) Rood Echt Vermijden
E 322 Lecithinen Groen  
E 325 Natriumlactaat Oranje  
E 326 Kaliumlactaat Oranje  
E 327 Calciumlactaat Oranje  
E 330 Citroenzuur Groen Risico's bij te grote doses
E 331 Dinatriumcitraat (Mononatriumcitraat) (Natriumcitraat) (Trinatriumcitraat) Groen  
E 331 Mononatriumcitraat (Natriumcitraat) (Trinatriumcitraat) (Dinatriumcitraat) Groen  
E 331 Natriumcitraat (Trinatriumcitraat) (Dinatriumcitraat) (Mononatriumcitraat) Groen  
E 331 Trinatriumcitraat (Dinatriumcitraat) (Mononatriumcitraat) (Natriumcitraat) Groen  
E 332 Kaliumcitraat Oranje  
E 332(i) Monokaliumcitraat Oranje  
E 332(ii) Trikaliumcitraat Oranje  
E 333 Calciumcitraat (Dicalciumcitraat) (Monocalciumcitraat) (Tricalciumcitraat) Oranje  
E 333 Dicalciumcitraat (Monocalciumcitraat) (Tricalciumcitraat) (Calciumcitraat) Oranje  
E 333 Monocalciumcitraat (Tricalciumcitraat) (Calciumcitraat) (Dicalciumcitraat) Oranje  
E 333 Tricalciumcitraat (Calciumcitraat) (Dicalciumcitraat) (Monocalciumcitraat) Oranje  
E 334 L(+)-Wijnsteenzuur Groen  
E 335 Dinatriumtartraat (Mononatriumtartraat) (Natriumtartraat) (Trinatriumtartraat) Groen  
E 335 Mononatriumtartraat (Natriumtartraat) (Trinatriumtartraat) (Dinatriumtartraat) Groen  
E 335 Natriumtartraat (Trinatriumtartraat) (Dinatriumtartraat) (Mononatriumtartraat) Groen  
E 335 Trinatriumtartraat (Dinatriumtartraat) (Mononatriumtartraat) (Natriumtartraat) Groen  
E 336 Dikaliumtartraat (Kaliumtartraat) (Monokaliumtartraat) (Trikaliumtartraat) Groen  
E 336 Kaliumtartraat (Monokaliumtartraat) (Trikaliumtartraat) (Dikaliumtartraat) Groen  
E 336 Monokaliumtartraat (Trikaliumtartraat) (Dikaliumtartraat) (Kaliumtartraat) Groen  
E 336 Trikaliumtartraat (Dikaliumtartraat) (Kaliumtartraat) (Monokaliumtartraat) Groen  
E 337 Kaliumnatriumtartraat Groen  
E 338 Fosforzuur (Orthofosforzuur) Oranje Pas Op
E 338 Orthofosforzuur (Fosforzuur) Oranje Pas Op
E 339 Dinatriumfosfaat (Mononatriumfosfaat) (Natriumfosfaat) (Trinatriumfosfaat) Oranje  
E 339 Mononatriumfosfaat (Natriumfosfaat) (Trinatriumfosfaat) (Dinatriumfosfaat) Oranje  
E 339 Natriumfosfaat (Trinatriumfosfaat) (Dinatriumfosfaat) (Mononatriumfosfaat) Oranje  
E 339 Trinatriumfosfaat (Dinatriumfosfaat) (Mononatriumfosfaat) (Natriumfosfaat) Oranje  
E 340 Dikaliumfosfaat (Kaliumfosfaat) (Monokaliumfosfaat) (Trikaliumfosfaat) Oranje  
E 340 Kaliumfosfaat (Monokaliumfosfaat) (Trikaliumfosfaat) (Dikaliumfosfaat) Oranje  
E 340 Monokaliumfosfaat (Trikaliumfosfaat) (Dikaliumfosfaat) (Kaliumfosfaat) Oranje  
E 340 Trikaliumfosfaat (Dikaliumfosfaat) (Kaliumfosfaat) (Monokaliumfosfaat) Oranje  
E 341 Calciumfosfaat (Dicalciumfosfaat) (Monocalciumfosfaat) (Tricalciumfosfaat) Oranje  
E 341 Dicalciumfosfaat (Monocalciumfosfaat) (Tricalciumfosfaat) (Calciumfosfaat) Oranje  
E 341 Monocalciumfosfaat (Tricalciumfosfaat) (Calciumfosfaat) (Dicalciumfosfaat) Oranje  
E 341 Tricalciumfosfaat (Calciumfosfaat) (Dicalciumfosfaat) (Monocalciumfosfaat) Oranje  
E 342 Ammoniumfosfaat Oranje Pas Op
E 343 Magnesiumfosfaat Oranje  
E 350 Natriummalaat Groen  
E 351 Kaliummalaat Groen  
E 352 Calciummalaat Groen  
E 353 Matawijnsteenzuur Groen  
E 354 Calciumtartraat Groen  
E 356 Natriumadipaat Groen  
E 357 Kaliumadipaat Groen  
E 363 Barnsteenzuur Oranje  
E 370 Delta-Lacton Oranje  
E 375 Nicotinezuur Oranje  
E 380 Triammoniumcitraat Rood Risico's bij te grote doses
E 385 Acetaat (Calciumdinatrium) (Edta) (Ethyleendiaminetetra) Rood Absoluut vermijden
E 385 Calciumdinatrium (Edta) (Ethyleendiaminetetra) (Acetaat) Rood Absoluut vermijden
E 385 Edta (Ethyleendiaminetetra) (Acetaat) (Calciumdinatrium) Rood Absoluut vermijden
E 385 Ethyleendiaminetetra (Acetaat) (Calciumdinatrium) (Edta) Rood Absoluut vermijden
E 400 Alginezuur Groen  
E 401 Natriumalginaat Groen  
E 402 Kaliumalginaat Groen  
E 403 Ammoniumalginaat Groen  
E 404 Calciumalginaat Groen  
E 405 Propyleenglycolalginaat Oranje Pas Op
E 406 Agar-agar Oranje Pas Op
E 407 Carrageen Oranje Pas Op
E 407a Eucheuma-Zeewier Oranje Pas Op
E 410 Johannesbroodpitmeel Oranje  
E 412 Guarpitmeel Oranje Pas Op
E 413 Tragacanth Oranje  
E 414 Arabische Gom Oranje  
E 415 Xanthaangom Oranje  
E 416 Karyagom Oranje Pas Op
E 417 Taragom Groen  
E 418 Gellangom Oranje  
E 420 Sorbitol Oranje Pas Op
E 421 Mannitol Rood  
E 422 Glycerol Oranje  
E 425 Konjac Rood  
E 430 Poloxyethyleen-8-Stearaat Rood  
E 431 Polyoxyetheen Rood Echt Vermijden
E 432 Polyoxyetheen-20-Sorbitaan Rood Echt Vermijden
E 433 Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonoleaat   (Polysorbate 80) Rood Echt Vermijden
E 433 Polysorbate  (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonoleaat) Rood Echt Vermijden
E 434 Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonopalmitaat (Polysorbate 40) Rood Echt Vermijden
E 434 Polysorbate 40 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaanmonopalmitaat) Rood Echt Vermijden
E 435 Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonostearaat (Polysorbate 60) Rood Echt Vermijden
E 435 Polysorbate 60 (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonostearaat) Rood Echt Vermijden
E 436 Polyoxyethyleen-20-Sorbitaantristearaat (Polysorbate 65) Rood Echt Vermijden
E 436 Polysorbate 65 (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaantristearaat) Rood Echt Vermijden
E 440(ii) Geamideerde Pectine Groen  
E 440a Pectinen Groen  
E 440b Geamideerde Pectine Groen  
E 441 Gelatine Rood Echt Vermijden
E 442 Ammoniumfosfatiden Oranje Risico's bij te grote doses
E 444 Sucroseacetaatisobutyraat Oranje Pas Op
E 445 Glycerolester van Houthars Groen  
E 450a(i) Kaliumdifosfaat Rood Echt Vermijden
E 450a(i) Natriumdifosfaat Rood Echt Vermijden
E 450b Trinatriumdifosfaat Rood Echt Vermijden
E 451 Pentakaliumtrifosfaat Rood Echt Vermijden
E 451(i) Pentanatriumtrifosfaat Rood Echt Vermijden
E 452 Kaliumpolyfosfaat (Natriumpolyfosfaat) Rood Echt Vermijden
E 452 Natriumpolyfosfaat (Kaliumpolyfosfaat) Rood Echt Vermijden
E 459 Beta-Cyclodextrine Oranje  
E 460 Microkristallijne Cellulose Rood Echt Vermijden
E 461 Methylcellulose Rood  
E 463 Hydroxypropylcellulose Rood Echt Vermijden
E 464 Hydroxypropylmethylcellulose Rood Echt Vermijden
E 465 Etylmethylcellulose Rood Echt Vermijden
E 466 Natriumzout van Carboxymethylcellulose Rood Echt Vermijden
E 468 Vernet Carboxymethylcellulose Rood Echt Vermijden
E 469 Enzymatisch Gehydrolyseerde Carboxymethylcellulose Rood Echt Vermijden
E 470a Calciumzouten (Kalium- en Natriumzouten) van Vetzuren Groen  
E 470a Kaliumzouten (Natrium- en Calciumzouten) van Vetzuren Groen  
E 470a Natriumzouten (Calcium- en Kaliumzouten) van Vetzuren Groen  
E 470b Magnesiumzouten van Vetzuren Groen  
E 471 Diglyceriden (Monoglyceriden) van in Spijsvetten Voorkomende Vetzuren Rood Echt Vermijden
E 471 Monoglyceriden (Diglyceriden) van in Spijsvetten Voorkomende Vetzuren Rood Echt Vermijden
E 472a Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  Azijnzuur Rood Echt Vermijden
E 472a Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Azijnzuur Rood Echt Vermijden
E 472b Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  Melkzuur Rood Echt Vermijden
E 472b Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  Melkzuur Rood Echt Vermijden
E 472c Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Citroenzuur Rood Echt Vermijden
E 472c Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Citroenzuur Rood Echt Vermijden
E 472d Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Wijnsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 472d Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Wijnsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 472e Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Monoacetylwijnsteenzuur en Diacetylwijnsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 472e Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Monoacetylwijnsteenzuur en Diacetylwijnsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 472f Diglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met een Mengsel van Azijnzuur en Wijsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 472f Monoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met een Mengsel van Azijnzuur en Wijsteenzuur Rood Echt Vermijden
E 473 Ester van Saccharose Rood  
E 474 Suikerglyceriden Rood Vermijden
E 475 Ester van Polyglycerole Oranje  
E 476 Polyglycerol-Polyricinoleaat Oranje  
E 477 Propaan-1,2-Diolesters van Vetzuren Rood  
E 479b Thermisch geoxideerde Sojaolie verkregen door reacties met mono- en diglyceriden van vetzuren Rood Echt Vermijden
E 481 Natriumstearoyl-2-Lactylaat Groen  
E 482 Calciumstearoyl-2-Lactylaat Groen  
E 483 Stearyltartraat Groen  
E 491 Sorbitaan-Monostearaat Rood Echt Vermijden
E 492 Sorbitaan-Tristearaat Rood Echt Vermijden
E 493 Sorbitaan-Monolauraat Rood Echt Vermijden
E 494 Sorbitaan-Monooleaat Rood Echt Vermijden
E 495 Sorbitaan-Monopalmitaat Rood Echt Vermijden
E 496 Polyethyleenglycol 6000 Rood Echt Vermijden
E 500(i) Natriumcarbonaat Groen  
E 500(ii) Natriumwaterstofcarbonaat Groen  
E 500(iii) Natriumsesquicarbonaat Groen  
E 501(i) Kaliumcarbonaat Groen  
E 501(ii) Kaliumwaterstofcarbonaat Groen  
E 503(i) Ammoniumcarbonaat Groen  
E 503(ii) Ammoniumwaterstofcarbonaat Groen  
E 504(i) Magnesiumcarbonaat Groen  
E 504(ii) Magnesiumhydroxydecarbonaat Groen  
E 507 Zoutzuur Rood Echt Vermijden
E 508 Kaliumchloride Rood Echt Vermijden
E 509 Calciumchloride Rood Echt Vermijden
E 510 Ammoniumchloride (Salmiak) Rood  
E 510 Salmiak (Ammoniumchloride) Rood  
E 511 Magnesiumchloride Oranje  
E 512 Tinchloride Rood Echt Vermijden
E 513 Zwavelzuur Rood Echt Vermijden
E 514(i) Natriumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 514(ii) Natriumwaterstofsulfaat Rood Echt Vermijden
E 515(i) Kaliumbisulfaat Rood Echt Vermijden
E 515(ii) Kaliumwaterstofsulfaat Rood Echt Vermijden
E 516 Calciumsulfaat Oranje Risico's bij te grote doses
E 517 Ammoniumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 518 Magnesiumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 520 Aluminiumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 521 Aluminium-Natriumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 522 Aluminium-Kaliumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 523 Aluminium-Ammoniumsulfaat Rood Echt Vermijden
E 524 Natriumhydroxide Oranje  
E 525 Kaliumhydroxide Rood  
E 526 Calciumhydroxide Oranje  
E 527 Ammoniumhydroxide Oranje  
E 528 Magnesiumhydroxide Groen  
E 529 Calciumoxide Oranje Pas Op
E 530 Magnesiumoxide Oranje  
E 535 Natriumferrocyanide Oranje Pas Op
E 536 Kaliumferrocyanide Oranje Pas Op
E 538 Calciumferrocyanide Oranje Pas Op
E 541 Natriumaluminiumfosfaat (Zuur) Rood Echt Vermijden
E 541 Zuur (Natriumaluminiumfosfaat) Rood Echt Vermijden
E 542 Ammoniumfasfatiden Rood Echt Vermijden
E 544 Calciumpolyfosfaat Rood Echt Vermijden
E 545 Ammoniumpolyfosfaat Rood Echt Vermijden
E 551 Siliciumdioxide Oranje  
E 552 Calciumsilicaat Rood  
E 553a(i) Magnesiumsilicaat Rood  
E 553a(ii) Magnesiumtrisilicaat Rood  
E 553b Talk Rood Pas Op
E 554 Aluminiumnatriumsilicaat Rood Echt Vermijden
E 555 Kaliumaluminiumsilicaat Rood Echt Vermijden
E 556 Calciumaluminiumsilicaat Rood Echt Vermijden
E 558 Bentonite Groen  
E 559 Aluminiumsilicaat (Kaolien) Oranje Pas Op
E 559 Kaolien (Aluminiumsilicaat) Oranje Pas Op
E 570 Vetzuur Groen  
E 572 Magnesiumstearaat Oranje Pas Op
E 574 Gluconzuur Groen  
E 575 Glucono-Delta-Lacton Groen  
E 576 Natriumgluconaat Groen  
E 577 Kaliumgluconaat Groen  
E 578 Calciumgluconaat Groen  
E 579 IJzergluconaat Groen  
E 585 IJzer Lactaat Groen  
E 620 Glutaminezuur Rood  
E 621 GMS (Mononatriumglutamaat) (MSG) Rood Echt Vermijden
E 621 Mononatriumglutamaat (MSG) (GMS) Rood Echt Vermijden
E 621 MSG (GMS) (Mononatriumglutamaat) Rood Echt Vermijden
E 622 Monokaliumglutamaat Rood Echt Vermijden
E 623 Calciumdiglutamaat Rood Echt Vermijden
E 624 Ammoniumglutamaat Rood Echt Vermijden
E 625 Magnesiumdiglutamaat Rood Echt Vermijden
E 626 Guanylzuur Oranje  
E 627 Dinatriumguanylaat Rood Echt Vermijden
E 628 Dikaliumguanylaat Rood Echt Vermijden
E 629 Calciumguanylaat Rood Echt Vermijden
E 630 Inosinezuur Rood Echt Vermijden
E 631 Natriuminosinaat Rood Echt Vermijden
E 632 Dikaliuminosinaat Rood Echt Vermijden
E 633 Calciuminosinaat Rood Echt Vermijden
E 634 Calcium-5'-Ribonucleotide Rood Echt Vermijden
E 635 Dinatrium-5'-Ribonucleotide Rood Echt Vermijden
E 636 Maltol Rood Echt Vermijden
E 637 Ethylmaltol Rood Echt Vermijden
E 650 Zinkacetaat Oranje  
E 900 Dimethylpolysiloxaan (Siliconenolie) Rood Echt Vermijden
E 900 Siliconenolie (Dimethylpolysiloxaan) Rood Echt Vermijden
E 901 Bijenwas wit Groen  
E 902 Candelillawas Groen  
E 903 Carnaubawas Groen  
E 904 Schellak Oranje  
E 905 Microkristallijne Was Rood Echt Vermijden
E 907 Microkristalleine Was Oranje  
E 912 Ester van Montaanzuur Rood  
E 913 Lanoline Oranje  
E 914 Geoxideerde Polyethyleenwas Rood  
E 920 L-Cysteïne Groen  
E 927a Azodicarbonamide Rood Echt Vermijden
E 927b Carbamide Groen  
E 938 Argon Groen  
E 940 Helium Groen  
E 941 Stikstof Groen  
E 942 Stikstofoxidule Groen  
E 943a Butaan Oranje  
E 943b Isobutaan Oranje  
E 944 Propaan Oranje  
E 948 Zuurstof Groen  
E 949 Waterstof Groen  
E 950 Acesulfaam-K Rood Echt Vermijden
E 951 Aspartaam Rood Echt Vermijden
E 952 Calciumzouten van Cyclaamzuur Rood Echt Vermijden
E 952 Cyclaamzuur (en Natrium- en Calciumzouten ervan) Rood Echt Vermijden
E 952 Natriumzouten van Cyclaamzuur Rood Echt Vermijden
E 953 Isomalt Oranje  
E 954 Calciumzouten van Saccharine Rood Echt Vermijden
E 954 Kaliumzouten van Saccharine Rood Echt Vermijden
E 954 Natriumzouten van Saccharine Rood Echt Vermijden
E 954 Saccharine (en Natrium- Kalium- en Calciumzouten ervan Rood Echt Vermijden
E 955 Sucralose Rood Echt Vermijden
E 957 Thaumatine Oranje  
E 959 Neohesperidine DC Groen  
E 962 Zout van Acesulfaam (Zout van Aspartame) Rood Absoluut vermijden
E 962 Zout van Aspartame (Zout van Acesulfaam) Rood Absoluut vermijden
E 965(i) Maltitol Oranje Pas Op
E 965(ii) Maltitolstroop Oranje Pas Op
E 966 Lactitol Oranje Pas Op
E 967 Xylitol Rood Echt Vermijden
E 999 Quillaja-extract Oranje  


Ik lees over de schitteringen, sinds een jaar of vier heb ik heer last van. Heb me nooit gerealiseerd dat het zo dichtbij lag. Ik ging erop letten. Ik dacht zelf namelijk dat het aan mijn bloeddruk lag die aan de hoge kant was. Maar rond die tijd heb ik ook kant en klaar zakjes, zoals nasi, bami en die maaltijden waar je alleen vlees enz aan moet toevoegen, uit onze kasten verbannen. Wat bleek, het viel mij op dat ik hiervan pijnlijke blaren in mijn mond kreeg. Eenmaal gestopt en de klachten waren verdwenen als sneeuw voor de zon. Bij uitzondering eet ik af en toe wat chips en met name de gekruide varianten bezorgen mij die blaren weer, daarom drink ik altijd wat na het eten van de chips. Toen ik jaren terug wilde afvallen, stapte ik over naar Cola Light, ik kreeg last van concentratieproblemen, slechter zien, verkrampingen aan spieren, waardoor zelfs het schillen van aardappelen een hele klus was geworden. Toen ging er een lichtje branden, en waren de klachten binnen enkele dagen verdwenen. En wel eens die ''moderne'' kauwgum gegeten, die nasmaak is vreselijk. -- Saskia


S van Hulst, je bent inderdaad niet de enige met deze reactie op E 339 natriumfosfaat of dinatriumfosfaat. Ik vroeg me de laatste tijd ook al af hoe het toch zou komen, die vreemde gekleurde schittering voor m''n ogen, precies zoals jij omschrijft. Was al van plan om langs de oogarts te gaan hiervoor. Ik drink ook best wel veel koffie met koffiemelk, en daar zit het idd. in, ligt dus niet aan de caffeïne, want ik drink ook veel thee en heb dan ook geen last ervan. Bedankt voor je waarschuwing! -- Tinneke L


Dag Henk
Méér dan verontrustend, maar... met GOED nadenken wisten we dit feitelijk toch al. We doen er met z'n allen alleen niets tegen, zijn tegenwoordig gewoon schapen die geschoren worden. DRIE grote machten die wereldwijd de dienst uitmaken: the PHARMACEUTICALS, the OILS en the BANKERS, derhalve de zakkenvullers. Deze chemische toevoegingen zorgen uiteindelijk voor een uitdunning van de populatie. Slechts plek voor 500 miljoen mensen, waar blijven we dan met die andere 6,5 MILJARD. Laat zich raden toch. EET u (sm)akelig. Vriendelijk gegroet Elle uit Uden NBr. Zie ook:... verwijderd , zeer wetenswaardig leesvoer.


Aan de hand van een artikel over een dieet zonder E-nummers, ben ik gaan googlen. Dit stuk over E-nummers heeft helemaal mijn ogen geopend. Ik ben al vegetarisch, maar ga vanaf nu ook erg mijn best doen om zoveel mogelijk E-nummers te vermijden. Bedankt! LilianIk wil graag waarschuwen voor additief E 339, natriumfosfaat. Telkens als ik over een aantal dagen veel cola of koffie met koffiemelk had gedronken, kreeg ik last van visuele stoornissen (schitteringen voor de ogen die zich langzaam over het gehele gezichtsveld uitbreiden en dan langzaam weer verdwijnen binnen een tijdsbestek van 10 à 15 minuten) Aanvankelijk wijtte ik dat aan cafeïne. Later bleek dat onjuist. Ik drink namelijk sloten thee, waar ook cafeïne in zit, zonder gevolgen. De echte boosdoener bleek E 339. Als ik die stof mijd, heb ik nergens last van. Is dit effect al eerder gemeld? Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die zo op E 339 reageert. S van HulstBeste Henk,

Ook ik heb het boekje "Wat zit er in uw eten" in huis, ik maak er al ruim een half jaar gebruik van. Ik heb, om het mij makkelijk te maken bij het winkelen, twee lijsten gemaakt van de toevoegingen, een in alfabetische volgorde en een in numerologische volgorde. Soms staan alleen maar de namen op het etiket vermeld en dan is het erg lastig zoeken naar het E-nummer, vandaar die alfabetische volgorde. Na enige tijd weet je al enkele nummers uit het hoofd en is die lijst niet meer zo nodig. Ik hoop dat ik jullie hiermede een plezier doe, open de bijlagen, druk ze af en ga naar de super.
Let vooral op het brood, de meeste broden bevatten 471 of 472, neem die dus niet, andere broden met 481 of 482 zijn wel goed, maar je zult zien dat hier maar weinig van in de schappen ligt en van de verkeerde broden juist weer heel veel. Ik koop bij de Plussupermarkt en daar worden de ingrediënten op de broodverpakking vermeld, bij de Hema weer niet, van andere supermarkten weet ik niet of het vermeld word.

Met vriendelijke groet, John K. Gouda.Beste Henk,
Via google op uw site terecht gekomen en kennis genomen van de lijst met E nummers. Welnu, vanochtend wat medicijnen opgehaald, op de verpakking zag ik de E nummers:

"AZITROMYCINE 500 PCH 527 mg azitromycine monohydraat hemi-ethanolaat overeenkomend met 500 mg azitromycine. Bevat o.a. lactose, butylhydroxytolueen (E321)" - "CIPROFLOXACINE 500 PCHciprofloxacinehydrochloride - monohydraat overeenkomend met 500 mg ciprofloxacine. Bevat o.a. propyleenglycol (E1520)"

Voor beide nummers staat het advies ECHT VERMIJDEN???
Deze E's zitten notabene in medicijnen??!!!
Wellicht dat een vermelding hieromtrent van belang kan zijn?

Dank en groet, Sh0gun.
Web uitdaging

gedachtenkracht
eboek zoektocht naar gezondheid
NES scan mijn favoriete preventie methode

dotcomradio

gezondheidscooperatief ziektekosten verzekering 2.0
ik stem op

loading...