C & Z Verschillen

Wat is het verschil tussen cajun en zydeco muziek?

two step dancing
Het wordt in één adem genoemd, cajun en zydeco muziek, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Simpel gesteld is de cajun muziek de originele muziek die de Franse immigranten mee naar Amerika hebben gebracht waar de walsen en ‘two steps’ op gedanst worden. Zij hebben weinig of niets aan de muziek verandert en de traditionele bezetting van viool en triangel (tit fer), de gitaar en de accordeon zijn pas in de twintigste eeuw toegevoegd.

In het tijdperk dat radio en tv nog niet bestonden was muziek maken en dansen vaak de enigste manier om te vertieren en plezier te maken na de noeste arbeid. De moderne varianten van de cajun muziek hebben ook de basgitaar en drums toegevoegd. Er zijn echter nog vele groepen die in de originele bezetting musiceren.

Het zijn vooral de zwarte bevolking, de Creolen die de zydeco muziek hebben uitgevonden. met opzwepende Afrikaanse ritmes. Ook de Creolen hebben een hun muzikale stempel op Louisiana gedrukt de afgelopen 300 jaar. Cultureel en muzikaal hebben de Cajuns en Creolen elkaar beïnvloed gedurende de jaren. Het is de ‘kleurvolle’ combinatie en mix van voeding, de taal en natuurlijk de muziek die Louisiana zo speciaal maken. Volgens de overlevering is Opelousas de ‘geboorte’ plaats van de Zydeco.

Een goede omschrijving van Zydeco muziek is: Zydeco is de zwarte dans muziek in zuid west Louisiana die de Creoolse tunes en ritmes verbindt met bleus en soul en meer recentelijk met funk en hip hop die een virusachtige dansgrove creëert ontworpen om de dansvloeren wereldwijd te vullen.

“Zydeco is the black dance music of South West Louisiana which fuses old Creole tunes and rhythms with blues and soul and more recently funk and hip hop to create an infectious dance groove designed to fill the floors worldwide.”

zydeco dancing

Zydeco Dancing at Arleuf (Fr)