Saulieu Cajun & Zydeco Festival 2018 het 25 jarig jubileum, maar ga jij dat wel meemaken?

Het is al weer 12 jaar geleden dat ik het festival in Frankrijk voor het eerst bezocht. Een deel van de bezoekers kon ik natuurlijk al van ons festival in ZydecoZity. Wat mijn bijzonder aansprak waren de jamsessies op de diverse gezellige terrasjes in de plaats en de gratis buitenconcerten op het sfeervolle door bomen omzoomde pleintje.

Er waren wel eens enkele dagen gedurende de vele jaren dat we moesten vluchten naar de overdekte markt (marché couvert) Maar iedereen hielp mee en meestal kon het feest weer na een dik half uur voortgezet worden. Het droeg bij aan de sfeer van het festival.

Vele topbands hebben we daar mogen aanschouwen uit Louisiana en natuurlijk Europa. Maar het was niet altijd glorie wat we konden melden. Een flinke tegenvaller door het weer bracht de organisatie aan het wankelen en het boeken van de dure buitenlandse acts was niet meer zo “eenvoudig” als voorheen. Bovendien kreeg het verhuizen naar de hal net buiten het uitgaanscentrum zijn weerslag, het super sfeervolle pleintje maakte geen onderdeel meer uit van het festival. Het werd wel gepoogd om dat te vervangen met een buitenpodium maar dat was toch anders. Een gemis dat vond heel de cajun en zydeco familie.

Nu op de datum dat het festival een feest zou moeten zijn met het 25 jarige jubileum hoor ik berichten in de trend van; “Ga nog wel naar Saulieu met dit programma?”

Ja, want ik heb daar door de jaren heen vele vrienden gemaakt en vindt dat belangrijker dan welke band er ook speelt. Het pilsje zal er niet minder om smaken en willen wij de festivals in stand houden dan zullen wij ze moeten steunen in goede en mindere tijden anders was jullie bezoek aan Saulieu reeds vorig jaar voor de laatste keer.

Van veel artiesten die ik mocht interviewen uit Louisiana door de jaren heen kwam steeds hetzelfde verhaal naar voor. “Het verschil tussen spelen voor ons thuis publiek en in Europa is dat mensen hier meer aandacht voor de band hebben, dat vinden wij heel bijzonder”.

Natuurlijk, als je een band al meer hebt gezien weet je wat je kan verwachten en kan jij je helemaal concentreren op het feest zelf. Dansen, lekker eten en je tijd gezellig doorbrengen met je vrienden of zoals elk jaar, nieuwe vrienden maken.

De eerste jaren dat ik het festival bezocht had ik spijt dat ik Saulieu niet eerder ontdekt had. Er kwamen toen zo’n 50 tot zestig Nederlanders met als topper zo’n zes jaar geleden waar meer als 200 mensen met de “Hollandse” Saulieu badge rondliepen inclusief een trotse Didier.

Onthoud, wij maken de muziek en evenementen populair. Saulieu Festival Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.