Zydeco Swamp concert Hank

Zydeco Swamp Concert: the River Zydeco band & Catfish

Zydeco in the Snow (Vissershank the Netherlands November 2008)
River Zydeco Band & Catfish
(Some sounds had to be replaced to much distortion)

Zondag 23 November 2008
… was een dag om weer niet snel te vergeten, met leuke optredens, een goede publieke opkomst, veel sfeer en, …. veel technische problemen.  Terwijl Zydeco Piet (Ribbers) met de organisatie bezig is voor “Zydeco in the Sun” in 2009 kregen we hier in Hank een “Zydeco in the Snow” voorgeschoteld.

Vissershang Zydeco Zity Radio Live met River Zydeco Band en Catfish

Al vroeg in de ochtend waren we naar Hank afgereisd met de drive in show van Sander van Strien die geheel geschikt is gemaakt als professionele radio locatie set inclusief de mogelijkheid om een video internet stream te verzorgen (Web Tv). Kwart over elf is dat vroeg in de ochtend? Ja als je ’s nachts om kwart over vier in je bed rolt. We hadden redelijk snel opgebouwd en toen de Zydeco Band aankwam om hun spullen op te bouwen hadden we al beeld lopen op Internet. Echter, dat viel elke keer na een korte tijd stil. Lag het aan de Internet snelheid? Sander had twee dagen de set thuis tot volle tevredenheid getest maar hier werkte het niet om een onverklaarbare reden. De hulptroepen werden ingeschakeld via MSN en de eMail en vier minuten voor drie kwam er een bruikbare oplossing. Snel een programma downloaden en aan de slag. Pffff Al gauw bleek aan de reacties dat niet iedereen de boel aan de gang kreeg maar met veel zoeken en proberen hadden we de laatste twee uurtjes toch onafgebroken beeld en geluid gehad, zij het niet met de mogelijkheden die we graag wilden hebben.

Internet server live uitzending slog radioOm iets voor drie kwam de boot aan en, …. het was een schitterend gezicht vanuit de warme kroeg de boot te zien aanmeren in het besneeuwde landschap. Nadat de bezoekers uiterst voorzichtig over het gladde steiger binnenkwamen liep de zaak al snel vol. Je zelf verstaanbaar maken in een drukke tent met muziek en veel gezellig geroezemoes is lastig maar wel sfeervol. We deden interviews met Ad van Emmerik (ex Allez Mama) die bekend maakte in Februari een eerste optreden te gaan doen met een nieuwe band. Met Henk en Hannie die de avond tevoren een Cajun en Zydeco dans demo hadden verzorgt in Borculo (met Des Fais Do Do) en op 17 Januari 2009 naar Friesland afreizen voor hun eerste heuse dansworkshop. Zij vinden het reuze spannend om te doen en vinden ook terecht dat er veel meer mensen op de dansvloer mogen komen. Verder was Ron van Doorneveld (Downtown Cajun Band) ook langs komen glijden om zijn Cajun verhaaltje te doen en deed Jo ‘zydeco” van Strien na het optreden van de River Zydeco Band ook even van zich horen toen hij iets te dicht langs de microfoon liep. Piet vroeg hem hoe hij het optreden had ervaren? “Prefect”, stelde Jo die terecht opmerkte dat de River Zydeco Band een goede set afwerkte gesteund door de grote schare aanwezige fans.

De ‘buitenlandse’ bijdrage kwam dit maal uit Zeeland met Crawfish. Gezichten die we allemaal al jaren kennen als trouwe bezoekers van het Zydeco Festival en andere evenementen in Europa. Dit keer mochten ze zelf aan de bak waar we met genoegen van konden smullen. De muziek die zij brengen ligt wat uitgebreider met uitstapjes richting Tex Mex. Gelaafd door  de drankjes waren er inmiddels velen die de dansvloer opzochten wat zeker een stimulans is voor een band om er een schepje bovenop te gooien. Het nummer Anselman, wat wij kennen in de uitvoering van Rowan Heze als ‘Bestel Maar’ was zeker niet aan dovenmansoren besteed. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar Gator Man waar we weer ouderwets zydeco op konden dansen.  Alweer een evenement waar we met veel plezier op kunnen terugkijken.
– Henk Mutsaers

 

Radioprogramma zet ZydecoZity
wereldwijd op de kaart

Door Jan Hoek (BNdeStem)

Zydeco is ontstaan in de levendige smeltkroes van culturen in de swamps van Louisiana en de Mississippi Delta. Het is een mix van Keltische-, bluesy- en Latijnse tonen. Bands als de River Zydeco Band en Catfish zijn erin geslaagd om Zydeco muziek op een moderne manier verder te ontwikkelen, waardoor de muziek steeds populairder wordt. De twee genoemde bands traden afgelopen zondag op in Vissershang.

Geheel in stijl gingen zo’n 100 fans uit Raamsdonksveer met de boot naar de regionale ‘swamp’ in Hank. ZydecoZity Radio zond het concert in z’n geheel live uit. Het sfeervolle concert is opgenomen en dankzij internetstream in de gehele wereld via www.zydecozityradio.tk te beluisteren.Het was zondag in café-restaurant Vissershang een gezellige boel. Terwijl buiten de sneeuw zorgde voor een wit deken over de nabijgelegen de Biesbosch, vond binnen een warmbloedig muziekfeest plaats. Zai co Laga Laga, een uitnodiging tot dansen in het Congolees ten tijde van de slavernij, was ook in Hank niet tegen vreemden gezegd. Met regelmaat was de dansvloer tijdens de spetterende optredens van de River Zydeco Band uit Raamsdonksveer en de uit het Zeeuwse Zierikzee afkomstige band Catfish bezet.

foto de Langstraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.