Et Toi

Et Toi
Je hoort die kreet vaak voorbij komen in de Cajun en Zydeco liedjes. Ga je dit van het Frans naar Nederlands vertalen dan komt er ‘en jij’ – ‘and you’ uit de bus. Het zou dus een aanmoediging kunnen zijn om mee te doen. Mee te doen waarmee? Zingen, dansen, genieten oftewel: Laizes les bons temps rouler! Muzikanten gebruiken de kreet Et Toi ook om de collega aan te geven dat hij of zij een solo mag geven. (bijdrage Ron van Doorneveld)

Als je daar eens goed over nadenkt is er met het bekende biermerk Stella Artois iets verkeerd gegaan bij de naam keuze. Wellicht zou ik in het geval van Stella EtToi meer biertjes aangeboden krijgen?

Et Toi Nondeju
Speciale kreet die alleen in Raamsdonksveer gebruikt wordt. Een zeg maar uit de hand gelopen geintje. Er is zelfs een carnavals liedje van gemaakt door CV de Kliek. Et Toi Nondeju

Mardi grass:
Het is te vergelijken met Carnaval bij ons, het schijnt echter allemaal wat heftiger te zijn. De temperatuur zal daar zeker een steentje aan bijdragen. Warmer = minder kleren en nog hogere ‘temperaturen’ ( !)

Bayou:
Een relatief smalle langzaam stromend riviertje door de laaglanden of swamp.

Swamp: moeras.
Zydeco muziek is echte moeras muziek, zolang je er ver vandaan blijft is er niks aan de hand. Zo gauw je er echter dichtbij komt loop je kans er helemaal ingezogen te worden tot je werkelijk kopje onder gaat. Wil NIEMAND mij komen redden!

Zydeco:

Daar bestaan twee verschillende verhalen over:
1. Het woord ‘zydeco’ ontstond uit het Franse les haricots in de betekenis van ‘de bonen’ uit het lied Les Haricots sont pas salés. De titel betekent ‘De bonen zijn niet gezouten’, een verwijzing naar een zanger die zo arm is dat hij geen gezouten varkensvlees heeft om de bonen die hij eet op smaak te brengen.

2. De tweede vaak geaccepteerde uitleg is dat het woord ‘zydeco’ komt van ‘zari’ uit de west Afrikaanse taal. Zari staat voor dansen

Zydeco dansen:
De two steps bij zydeco dansen zien er voor de leek vaak uit als een vorm van swingen. Zydeco dansen is intens hartstochtelijk en sexy, dit laatste zal het wel zijn waarom ik mij er ‘onbewust’ tot aangetrokken voelde.

Zydecosis
Het nieuwe werkwoord dat aangeeft dat het zydeco virus zich blijft verspreiden. Naar verluid is de naam bedacht door Liza Haley.

Ma femme:
Mijn vrouw, gaat het daar niet vaak over in een liedje en is dat niet in elke taal een van de meest bezongen onderwerpen?

La fille:
Meisje, in het geval dit bezongen wordt in een liedje is er vaak nog werk aan de winkel voor de heren. Met andere woorden, er valt nog wat te veroveren / versieren!

Alligator:
De alligator is een van de bekendste symbolen die gebruikt wordt in de Cajun & Zydeco muziek. Logisch want het wemelt van deze dieren in de swamps. Wist je dit echter?

De alligators hebben geen geslachtschromosomen, zoals bij de meeste dieren. Het geslacht wordt bepaald door de temperatuur tijdens het uitbroeden van het ei. Eieren worden in nesten gelegd en afgedekt met bladeren. Daarna worden de eieren aan hun lot overgelaten. Wel blijft het vrouwtje in de buurt van het nest. De eieren worden door de broei in het nest en de zonnewarmte uitgebroed. De temperatuur tijdens het uitbroeden bepaalt of er een mannetje of een vrouwtje ontstaat. Bij een temperatuur van 35 tot 35,3°C ontwikkelt zich een mannetje in het ei; bij een hogere of lagere temperatuur een vrouwtje. Zodra de jongen in het ei piepende geluidjes gaan maken, probeert het vrouwtje met haar bek het leerachtige ei stuk te maken. Vervolgens worden de jonge alligators in de bek naar het water gebracht.

Logisch dus dat bij het Zydeco dansen de temperatuur niet te veel mag op lopen maar zeker ook niet afkoelen!

Zydeco Sont Pas Sale
Zydeco is not dirty? Of zou het betekenen, daar hoef je niet vies van te zijn. Mmmm, daar kan ik mij wat bij voorstellen. Les Haricots Sont Pas Salés” (The Snap Beans Ain’t Salty) een verwijzing naar de mensen die te arm waren om zout vlees te kopen om de bonen op smaak te brengen. 

Salty Dog
In de U.S navy is iemand die een Salty Dog genoemd wordt iemand die heel ervaren is, veel van de wereld heeft gezien of meer heeft meegemaakt dan goed voor hem is en meer krediet verdient dan de (lagere) rang aangeeft. De titel; “My woman is a salty dog”, begint dus ineens heel interesant te worden.

Double clutching
Dat kennen de oudjes nog toen ze met de vrachtwagen op stap gingen en bij het op en terugschakelen eerst naar z’n vrij moesten schakelen, vervolgens de koppeling weer op laten komen – tussen gas – en daarna de nieuwe versnelling selecteren. Dat waren nog eens mensen die konden rijden. In de Zydeco muziek gebruikt men de term voor het snel achter elkaar kicken van de bas drum. Ik kan me nog herinneren dat op het Zydeco festival een drummer moest invallen bij een Amerikaanse band nadat hij net daarvoor al een hele set gespeeld had. Ze moesten hem zowat achter het drumstel uitdragen zo moe was die jongen.

Americana music
Het begrip Americana music staat voor roots muziek. Muziek die zijn oorsprong vond in Amerika. De cajun is geïmporteerd vanuit Europa maar de uit cajun, country, jazz en blues mengelmoes ontstane zydeco is zeker een vorm van roots muziek te noemen.

World Music 
Ook onder dit kopje kom je vaak de Cajun en Zydeco tegen. Ook met World Music wordt traditionele roots muziek aangegeven, soms is dit folk music. De term wordt vaak gebruikt om muziek in een categorie te kunnen onderverdelen zonder te veel subgroepjes te hoeven maken.

Laissez les bons temps rouler
Let the good times roll, of-te-wel laten we genieten van het goede leven!

Henk Mutsaers