Permacultuur tuin week 15/16


07-04-2020 met laag staande zon rond 19.00 uur

Maandag en dinsdag de laatste twee looppaden gegraven en weven kennis gemaakt met de kleinzoon van buurman Mario, hij heet Julian en, geloof het of niet, hij zit in een permacultuur project in Colombia. Ik heb al mijn piramide energie project aangekaart en wellicht kent hij wel iemand die daar meer van weet, want ik wil, als echte Hollander, het natuurlijk weer via een omweg goedkoper realiseren.

Dag 22 van de #lockdown en nog geen stro en houtsnippers om de uitdroging van de grond tegen te gaan. De tunnelkas is nu vier weken klaar en de twee IBC’s bevatten samen 200 ltr water in plaats van de 2.000 ltr.

Het thuisfront is nu ook betrokken bij de plannen, Sander kwam met het idee om een insectenhotel te maken en Annemarie kan zich daar mooi creatief op uitleven. Een bord op het huis zou ook mooi zijn; “La Zone Bleue”

08-04-2020 gisteren en vandaag een grotere hoeveelheid vers gras gekregen. De man die het openbare groen aan het maaien was met een professionele machine is zo goed geweest om twee keer een vrachtje bij mij te dumpen. Daar ben ik blij mee.

Vandaag 09-04 langs geweest bij de veeboer bij ons in de straat voor een stront praatje. Ik heb koeienmest nodig voor de tuin wat essentieel is om voldoende zwavel in de grond te krijgen. (Geneeskracht zwavel) Nu had ik deze week zitten lezen hoe en wat ik moet doen met het bemesten en koeienmest dient minimaal 18 maande te composteren. Nu die had hij liggen en ik krijg zoveel ik wil. Vandaag was het een te grote klus om het te verdelen over het land, de thermometer voor het huis geeft 29 graden Celsius aan.

Gisteren een splinter in mijn duim van meer als een centimeter lang, de dokter was er Maandag en Vrijdag. De andere dokter, gebeld maar kon er echt geen touw aan vast knopen wat ze me probeerde te vertellen. Info online was niet te vinden. Via de buren een adres van een verpleegkundige. Die stond na een uurtje aan huis, er werd iets opgesmeerd om de huid soepel te maken en de boodschap was ik ben na 5 uur vanmiddag terug. 17.00 uur Veronique, zo heet ze was er weer, goed spul voor mijn duim, heel de middag kunnen werken, nergens geen last van. “Heb je niet een grote pot van dat spul dan smeer ik het overal op”. Het ijs was gebroken wat ook niet zo moeilijk was met 29 graden. De splinter was zo verwijderd en de kosten € 17,60 euro. Dat is dus twee bezoeken en behandeling, chapeau !!

12-04-2020

de Telegraaf meldde vandaag dat Macron (nog nooit mijn vriend geweest) maandag in een extra uitzending op TV zou aankondigen hoe lang de #lockdown nog zou gaan duren vanwege de Corona (nep) pandemie. 15 mei tot mogelijk eind Mei. Dit terwijl Oostenrijk de regels nu al versoepeld en verschillende landen zoals Zweden nooit hebben meegedaan aan die onzin en het geneesmiddel er al is voor € 20.00 euro per patiënt !! Oude medicijnen uit 1955 met verlopen patenten. Zo kan ik het permacultuur deel wel verder vergeten tot het einde van het jaar.

Vanmorgen 13-04 was ik om iets over vier wakker, alternatieve nieuwsbronnen geraadpleegd en om 7 uur stond ik op het land. Lekker vroeg dan is het nog niet zo warm. De buurman vroeg of ik altijd op een feestdag werkte, het kwartje viel niet bij mij maar later kwam ik er achter dat het tweede Paasdag was. Dat krijg je als je met pensioen bent, geen benul meer van de dag, of zou het zijn dat de kroegen dicht zijn, ook een graadmeter. Veel gedaan weer vandaag. Het gras maar gebruikt om de grond af te dekken, die paar platen karton schiet ook niet op en de grond begint nu echt uit te drogen.

Monsieur Macron gepromoveerd van President naar Dictator heeft in zijn wijze besluit aangegeven dat Frankrijk op 11 Mei weer open gaat. Dan is precies de helft van de tijd dat we in Frankrijk zijn en ons alle vrijheid is ontnomen.

Vanavond een mail gestuurd naar een bedrijf in NL die pompjes leveren voor gebruik in een bootje om die automatisch te laten pompen als het geregend heeft. Een mail gestuurd of ze ook leveren in Frankrijk (of als uitzondering)

Ik heb de grond deel van de grond die ik nodig heb voor permacultuur nu voorzien van koeienmest. Er hadden nu karton platen over gemoeten om het gras te weren maar onze supermarkt heeft niet zo’n grote omzet dus dat wordt wel Kerst 2020. Plan B, gras erover gooien om het zo af te dekken.

Voor het gewone traditionele tuingedeelte weet ik eigenlijk nog niet hoe ik het aan moet pakken. Alle adviezen gaan er op elke website vanuit dat je iets zus en zo moet doen maar met de #Lockdown is ‘zo’ buiten bereik en hoe ik het ‘zus’ moet doen wordt nergens uitgelegd.

In de kelder stond nog een mooi vat met deksel en een kraantje 15 cm van onder. Daar heb ik wat koeienmest ingeschept met was gras en water. Dit kan ik dan als bemesting gebruiken, aangevuld met sel gris. Maar hoe lang van tevoren voordat ik mag zaaien is mij nog niet duidelijk.

Din. de 14de. Buurman Mario, gebruik mijn pomp en slang om je ICB’s vol te pompen uit je waterput. Dat gedaan, de waterput is nu voor 2/3 leeg, of hij nog zichzelf aanvult in deze droge tijden in niet bekend, de ene buurman zegt ja en de andere nee. De aluminium paal waar de TV schotel opstond is verhuist naar de tuin, ik zoek er nog een broertje bij om een rek te maken waar in de toekomst bramen langs kunnen groeien. Buurman Phillip had vorige week een stuk boomstronk en wat takken, daarmee zijn we begonnen een stukje te bouwen van de voedselheuvel. (Hugel bed) OOk buurman Mario had een paar flinke stukken gedoneerd en er komt nog een hele boom die dood is gegaan de afgelopen twee jaar met de droogte. s’Avonds kreeg ik ook nog een mail van mijn tuinontwerper, …

Hoi Henk, Goed om te zien dat je je niet laat stoppen ondanks de droogte en de lock down maatregelen. Waarschijnlijk dit weekend of volgende week weer een beetje neerslag, ook mijn tuin begint wat droger  te worden ondanks de mulch. Geen neerslag en dan al weken die schrale wind en hoge temperaturen.

Ik zou ook flink wat brandneteltoppen in de gierton gooien dat gaat drijven afdekken met een plankje en evt een steen en elke dag even goed doorroeren na een week een heel mineralen en stikstofrijk stinkend soepje, beter om het spaarzaam gebruiken en ik zou het verdunnen 1L gier  op 10 liter water. Evt in een net doen zodat je kraantje niet verstopt.

Mooi dat je gecomposteerde mest hebt kunnen regelen goud waard.
Nog even en je kunt al oogsten.

Veel succes en hartelijke groeten Hans

Kijk, daar kan ik dus iets mee, zorgen dat ik weer gras krijg om af te dekken en we kunnen de zaaiplannen over een week in actie zetten. Nu eerst maar, als tijdverdrijf aan een van de twee voedselheuvels bouwen.

De composthoop en het vat met vloeibare koeienmest, gras en brandnetel toppen

15-04 ook de vakken uitgezet volgens het ontwerp waar o.a. de bramenstruiken komen. De palen en lijnen staan, graven is niet meer mogelijk, zo hard is de grond. Misschien volgende week een beetje regen. Het begin is ook gemaakt met een van de twee hugel bedden. Daarin verwerkt een kleine chemtrail buster ook wel origineel als cloudbuster bekend staande, of het werkt …. ?

16-04-2020 Ons wekelijkse uitje naar “de markt”, 3 kramen en voor het het bezoek aan twee van die kramen waren we bijna een uurtje kwijt. De gemeentelijke toezichthouder was tevens de man die mij het gras komt brengen en ik heb hem dan ook gevraagd wanneer hij weer in de buurt is met een vrachtje. De belofte is vandaag de 17de. Ik ga dus de grond voorbereiden, het zeil weghalen, bemesten en kijken of we nog iets kunnen doen aan de keiharde bodem. Het weerbericht voorspelt regen komend weekend. Dat is dan voor het eerst sinds 4 weken. Jippie !!

Top dagje, niet een vracht gras, niet twee maar zelfs drie. Nu nog regen en hopelijk wordt het water dan wat vastgehouden omdat de zon geen vrij spel meer heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *