Tegenslag met de tuinaanleg vanwege de #Lockdown


23-03-2020 | Opgesloten in je eigen huis is in ons geval toch wel een ruimer begrip. Gewoon naar de bakker om brood te halen, naar de kleine supermarkt, het postkantoor om een brief te posten, “La Posta” zelf is gesloten. De auto heeft een grote beurt gehad en een nieuwe voorruit maar is nog niet verzekerd. We zitten op het kenteken “carte gris” te wachten.

Gisteren eens goed na zitten denken hoe we het verder met de tuin gaan doen. Het loonbedrijf / tuinaanleg mag niet werken en als dadelijk de #lockdown opgeheven wordt zullen eerst de vaste klanten wel aan de beurt zijn. Het tuinseizoen begint hier toch wel wat eerder met deze temperaturen. Loop alweer tweedagen na de middag in de korte broek. Ploegen en frezen kunnen we wel vergeten en ik wil door.

Plan B dus, even wat aan het klussen rond de kas. Ik hoorde iemand roepen, het was een van de buren die deze week aangekomen was. Didier, even was kletsen zo goed en kwaad als het gaat, maar een kwartiertje was zo voorbij. De andere buurman kwam naar buiten, Mario en ik vertelde hem dat ik mijnplan voor de tuin wilde omgooien. Of hij mijn gras wilde maaien, zijn grasmaaier kon echter niet dat hoge gras verwerken. Hij vroeg het echter voor mij aan Didier en vijf minuten later was hij voor mij aan de slag.

Hooi is er niet te krijgen momenteel vertelde de boer bij ons uit de straat vanwege de twee droge zomers. Daar moeten we dus zuinig op zijn en de gehele dag werd besteed om het gras bij elkaar te harken. Ook de andere buurman Phillip kreeg een aanval van werklust dus ook zijn gras werd in de kas gedeponeerd om de kweekbak mee te vullen. Hopelijk is het zo voldoende want paardenmest [broei] kunnen we voorlopig wel vergeten.

Grappig plan B in gedachten en op het einde van de dag is er gelijk al een wereld van verschil zichtbaar.

Ik weet dat de oude eigenaar [Joop] van ons huisje mee leest / kijkt. Wellicht dat de goede relatie met de buurtjes een erfenis is? Van alle gereedschappen wordt inmiddels dankbaar gebruik gemaakt en wel handig vanwege de #lockdown, maar op zolder is bijna geen latje of plankje meer blijven staan / liggen. Alles is verwerkt in de diverse klussen.

Morgen gaan we de middenstip van de tuin uitzetten en de paden uitgraven. Gelukkig had ik was grote zeilen die ik nu gebruik om de grond af te deken zodat we hopelijk half mei aan de slag kunnen buiten de kas. Morgen gaan we plantjes zaaien in de kweekkast, we hebben wat oude tuingrond in de oven gezet twee uurtjes en gaan met sel gris [zeemineralen] proberen de juiste mix te vinden om het seizoen aan te vangen.

In het nieuws hoorden we dat in België de #lockdown tot 2 mei gaat duren, daar moeten de planten en tuin bemesting vandaan komen [o.a. lava].

de kas en nu verzorgde tuin / weiland

Vandaag 25-03 om klokslag 12.00 uur ’s middags op de tuin om het zuiden te bepalen. In het ontwerp van onze tuin zit een cirkel die ik een beetje gedraaid het zodat hij exact op het zuiden gericht is. Het idee is om ‘iets’ met kosmische energie te gaan doen, ik heb wel een idee maar wil dit voor uitvoering wel bevestigd (?) zien door iemand die daar veel kijk / ervaring mee heeft. Te denken valt aan piramide energie.

tuin uitgraven middenstip

26-03-2020. Vanochtend om 7.00 uur was het 1 graad boven nul, gelijk even bij de kas gaan kijken hoe koud het daar was, helaas, de deur open laten staan!! Morgen gaan we weer kijken, verwachting 2 graden onder nul ’s morgens. Toch hebben we vanmiddag weer in de korte broek op het land gewerkt, er was nu een beetje wind waardoor het t-shirt niet uit kon.

In het verleden, nog in Nederland, keek ik wel eens hoe de temperatuur hier was. Nu weet ik dat je daar niet op af kan gaan, de wind en het zonnetje maken het koud of bijzonder aangenaam. Het weer werkt hier veelal in het voordeel al maak ik mij wel een beetje zorgen om de regenval, zoveel in Nederland, zo weinig hier en ik heb wel wat nodig als buffer voor de tuin.

Vandaag verder gegaan met het graafwerk voor de middenstip en we zijn weer een heel eind verder. Morgen beginnen we waarschijnlijk al aan het ronde deel.

Vandaag echter ook boodschappen gedaan, voor het eerst sinds 3 weken ook weer met de auto, nog geen bericht of hij al verzekerd was maar ik durfde het boodschappen doen geen dag meer uit te stellen. Op de markt (vier standhouders) hield iedereen overdreven veel afstand van elkaar, soms wel 5 meter. Iedereen is goed bang gemaakt, dat is zeker. We hebben nu voor de komenden twee weken eten in huis al is de koelkast te klein om alles te kopen wat we echt wilden hebben. Om klokslag 12 uur kwam de toezichthouder vertellen aan de standhouders dat ze moesten sluiten., hij was de gehele morgen aanwezig om toe te zien op een ordentelijk verloop. Volgens de standhouder was het bonnetje met daarop het tijdstip het bewijs dat je legaal buiten was.

Beide buren vroegen waarom ik zoveel moeite stopte in het graven van al die paden. Beide buurtjes hebben hun tuin aangrenzend aan het huis en gebruiken kraanwater als de tuin dat nodig heeft. Ik moet het doen met wat de natuur mij verschaft, uit eigen ervaring weet ik dat afgelopen twee zomers dat het heel droog was. Net als bij mijn oude volkstuin slaat de grond dicht als het hard regent. Het is dan zaak de regen zoveel mogelijk weerstand te bieden dat het niet snel van het land af kan lopen. Een labyrint van paden met houtsnippers gevuld maken de grond zacht en water doordringbaar zodat niet alles ineens wegloopt als het eens regent.

Het werk wat ik nu doe maakt de toekomst weer gemakkelijk en met minder onderhoud. De cirkel graven is nu half klaar. Vandaag op zoek geweest naar een tweedehands kruiwagen, de winkels zijn gesloten en de grond stapelt zich op. Letty is vandaag in haar eentje naar de shop geweest, zo’n #lockdown is aan de andere kant wel goedkoop.

tuin 27-03-2020
weer wat nieuws leren: landmeten

30-03-2020. Zondag een beetje regen gehad, de druppel op de gloeiende plaat. Niks op de tuin gedaan. Vandaag de een na laatste dag van de maand toch maar even gaan tanken, er zit niet veel meer in en je weet nooit. Allebei de tankstations waren dicht “in town” dus maar even verderop gaan kijken. Yep hier meer geluk, er stond wel aangeplakt dat ook dit station morgen dicht zou zijn. 97 liter konden we tanken, er zit dus een grotere tank onder dan de vorige bus die 80 ltr groot was. We zitten vandaag 14 dagen in #lockdown en er komen voorlopig 16 dagen bij tot 15 April.

2 thoughts on “Tegenslag met de tuinaanleg vanwege de #Lockdown”

  1. Er zijn hoge boetes uitgeschreven in Frankrijk, voor mensen die hun attestation de déplacement dérogatoire niet bij zich hebben of niet goed hebben ingevuld.Gelukkig woon je niet in de stad.
    Ik kan niet begrijpen dat het kenteken niet gelijk geregeld kon worden die maandag voor het “confinement”, het overschrijven van Franse kentekens gaat meestal wel “sneller”.
    Als je geen put”source” hebt voor de tuin kan de bevloeiing duur worden, beter een put laten graven,in plaats van een architect,straks. Fijn dat je hulp hebt,de tuin zal je hard nodig hebben.
    Wij mogen de kinderen niet bezoeken “confinement”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *