0031 -vs- 0033 Le client n’est pas roi avec le commerce électronique en France


De klant is geen koning in Frankrijk heb ik ondervonden. E commerce in Frankrijk met de landcode 0031 of 0033 daar gaat het al fout, transporteur zit met de problemen, en sommige transporteurs hebben gewoon het lak aan de verzender en de klant !!

Ja maar je leeft in Frankrijk, “je moet je wel aanpassen”, hoor ik sommige mensen zeggen. Mijn antwoord, de klant is koning en ieder bedrijf is uit op geldverdienen. Wie niet commercieel denkt gaat ten onder. Ik zie het gebeuren en denk er het mijne van. Ik begrijp nu dat veel Nederlanders -net als ik- ervoor gaan kiezen sommige aankoop uit te stellen en in Nederland te kopen.

Drie negatieve ervaringen waarvan er twee uiteindelijk goed kwamen maar voor veel extra werk zorgden. De derde aankoop is nog niet binnen na 2,5 maand !!

Voor de beeldvorming, ik ben nu klant maar ben 15 jaar zelfstandig koerier geweest waaronder veel internationale opdrachten en heb zo’n 6 jaar een eigen webshop gehad, dus inzicht in het gehele traject.

Deze korte uiteenzetting kan mensen helpen als klant, website bouwer en verkoper.

In Frankrijk moet ik er niet aan denken een Frans nummer te nemen, je wordt plat gebeld door telefoonverkopers en dat maakt dat je eigenlijk geen gebruik meer maakt van de telefoon waar je uiteindelijk wel voor betaald. Ik hou dus mijn Nederlandse nummer wat  heel mensen hebben en wordt alleen maar gebeld als men mij nodig heeft. 

Op de Franse websites kan ik heel vaak geen 0031 inbrengen, de functie ontbreekt en in het nummerveld zijn maar een x aantal posities toegestaan. Soms is er een speciaal veld voor opmerkingen maar komt dat op de vrachtbrief terecht voor de transporteur? Hoeveel buitenlanders zouden er in Frankrijk wonen en dezelfde problemen ervaren. Wachten met de aankoop tot je weer in je eigen land bent is dan een stuk handiger en minder stressvol vanwege de taal barrière. (Ben de taal aan het leren maar dat heeft lage prioriteit omdat de politieke situatie in de wereld al mijn aandacht vergt).

Feit: Franse bedrijven lopen dus klandizie mis.

Dit zijn drie recente ervaringen die misgingen.

Ervaring 1). Als je in Frankrijk een bed wil kopen op het platte land ben je veroordeeld tot E commerce en internationale bedrijven die een lengte van 2.00 meter verkopen. De website van Ikea werd vereert met een bezoek. Er was een 0031 dropdown menu maar dit werkte niet. Ik kon dus geen bestelling plaatsen. Bellen, ik kwam niet door het keuze menu, eMail, niet te vinden. Via de Nederlandse vestiging kwam ik achter de Twitter mogelijkheid en ja een print-screen van de bestelling een kort telefoongesprek en de toegestuurde betalingslink, eh voilà de bestelling was gedaan uiteindelijk chapeau . Maar of alle klanten deze moeite en tijd willen nemen is de vraag [?] Uiteindelijk ben je een halve dag bezig met een simpele bestelling.

Ervaring 2). Een sauna kachel met schoorsteen en toebehoren besteld in Tallin Estland. Geen probleem maar ook hier moest ik het telefoonnummer vermelden in het veld “bijzonderheden”. DB Schenker Transport is een gerenommeerde partij (dacht ik) in vier dagen stond de pallet in Dijon maar verder als Bourges kwam het niet, brandstof problemen dacht ik, wij hadden er hier namelijk ook mee te maken. Na de melding “geleverd” toch maar weer eens contact opgenomen van de leverancier. Wat bleek, de pallet was terug geleverd bij de verzender. Geen briefje op ons adres geen telefoontje naar mij of naar de leverancier, nog nooit meegemaakt zelf in al die jaren. Na enkele contact momenten (en controle of mijn nummer wel werkte en of ik snel opnam) werd de pallet opnieuw verzonden.

Op mijn verzoek kreeg ik het telefoonnummer en adres van DB Schenker in Bourges met het doel om de pallet daar zelf op te gaan halen (131 km). Het antwoord werd ik niet blij van:

“Merci de vous rapprocher de votre expéditeur, la marchandise à été retournée en date du 07/12/2022 chez votre expéditeur pour non réponse” (Neem contact op met uw afzender, de goederen zijn op 07/12/2022 teruggestuurd naar uw afzender zonder antwoord.)

Hoe nu verder? Tot twee keer een pallet retour sturen zonder contact met de klant of verzender is zeer onprofessioneel. Is er niemand die een telefoon heeft waarmee je 0031 kan bellen (nummer stond onder extra aandacht op de vrachtbrief), een eMail sturen of de verzender om verdere instructies vragen.
Opnieuw verstuurd en twee maal contact opgenomen per eMail en telefoon en ja, na 3,5 maand is hij geleverd. Alle lof voor de leverancier die zijn best doet. Sauna Inter

Ervaring 3). Een nieuwe Apple laptop. Door schade en schande wijzer geworden eerst mijn adres veranderen maar het land kon ik niet wijzigen dus even gebeld en was aangepast tijdens het gesprek. Bestellen moest ik echter op de Franse webshop, een probleem want ik wilde een QWERTY toetsenbord, de Nederlandse helpdesk loodste mij door het probleem heen want ik kon het niet vinden. Nu lukt het wel zei ik nog de betaling verliep vlekkeloos maar het adres, … oeps was fout en ik kon het weer niet wijzigen. Even nagekeken op Google Maps en de straatnaam gaf slechts èèn resultaat en het factuuradres was correct. Vier dagen later een mail van Apple; “Notre transporteur a des difficultés à livrer votre colis”. Dus ingelogd volgens de instructies in de mail en ik kwam op een pagina waar nog gewoon mijn Nederlandse gegevens stonden. Ik moet ook gelijk mijn creditkaart gegevens aanpassen want die was verlopen. Maar uiteindelijk kon ik niets aanpassen want een NL creditkaart in Fr registreren gaat niet al had ik al wel met die kaart betaald en was die transactie goedgekeurd. Dus opnieuw bellen met de NL helpdesk lang verhaal kort 3,5 uur later (de middag pauze) vele telefoontjes in NL, FR en Eng en via twitter net DHL. (U moet wel vandaag reageren anders sturen we het terug naar Apple) Nu met de juiste tracking code zelf aan het roer om de zaken goed te regelen. De koerier leverde het keurig thuis af met de mededeling, kijk hier het adres was wel verkeerd maar ik heb het gevonden. pfff vele uren aan het regelen en nog verkeerd. E-commerce is hier en daar echt amateuristisch geregeld en het begint overal met fouten in het website ontwerp. Zelfs al wil je helpen hierop te wijzen lijkt het dat de boodschap niet aankomt.

Samenvattend liggen bij al deze problemen een simpel probleem ten grondslag, geen buitenlands telefoonnummer in kunnen voeren en bij Apple zijn ze helemaal nog niet ingesteld op een klant die gaat emigreren en tegen allerlei onnodige problemen oploopt dus 0031 of 0033, nee een Frans telefoonnummer is nog steeds niet aanlokkelijk. De problemen met mijn 150 euro tegoedbon zijn nooit opgelost, kan hem niet gebruiken, kan geen aanvullend geld bij storten om de gewenste aankoop te doen met mijn NL creditkaart waar ik wel de laptop in Fr mee betaald heb. Geen enkele reactie meer gehad op mijn vraag / klacht.

Wel fijn dat niemand maar dan ook niemand mij met reclame gebeld heeft uit Nederland, dus ze weten het wel dat ik nu van geen nut meer ben ondanks dat ik vroeger ook platgebeld werd met een bel-me-niet registratie. 

Ervaring 4) Een nieuw probleempje met exact het zelfde probleem op 05-02-2024 de ziektekosten verzekering carte vitale hebben hier ook een klanten pagina monespacesante.fr. Daar liep ik ook weer vast op een bevestigingscode per telefoon en het aantal posities maakt al duidelijk dat ik geen in loge code bevestiging zou ontvangen. Per mail was niet mogelijk dus even gebeld. Netjes in het Frans mijn probleem kunnen uitleggen en ja je moet MOET als klant een Frans telefoonnummer hebben. Toen ik ze zei dat ik alweer teleurgesteld werd in de Franse service vroeg ze of ik even wilde wachten dan zou ze mij doorverbinden met een Engels sprekende collega. Maar die vertelde wat ik ook had begrepen. Ik MOET een frans telefoonnummer hebben. Ik vertelde haar dat ik het wel zou doen zonder hun digitale platform net als al die oudere Fransen zonder smartphone en computer. We hebben in de regio een kantoortje waar je handmatig alles kan regelen. Gezien de gemiddelde hoge leeftijd zal dit nog jaren en jaren zo blijven en daarna zien we wel. Gelukkig heb ik pas een enkele rekening gedeclareerd voor een gebitsprothese en ben niet van plasn om ziek te worden net als de afgelopen 27 jaar toen we ook niks te declareren hadden. Gezond leven betaald goed

Onlangs aan de stamtafel in de kroeg weer wat geleerd op het gebied van de ziektekosten verzekering. Die wordt in NL door het CAK ingehouden op de AOW waarbij een zogenaamde landen factor van kracht is We kunnen een behandeling krijgen in NL of Fr. De verzekeringskosten in Frankrijk hebben een landen factor van 62. Dat wil zeggen dat het hier 38% goedkoper is. Ik vraag me af waar dat extra geld blijft als je niet kiest voor een ‘service dienst’ in het ‘verre’ NL ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *