Emigreren naar Frankrijk

Al vele jaren sluimerde deze gedachten, emigreren! We bezochten Nederlanders die deze stap al succesvol gemaakt hadden, de een zeven en een ander al eenentwintig jaar geleden. We hebben Franse vrienden en hadden daar thuis gelogeerd, al verschillende malen. Dat alles wakkerde ons verlangen verder aan om de knoop door te hakken.

Hier in Nederland was het vooruitzicht te blijven werken to bijna 70 jaar gezien het leeftijdverschil van drie jaar en het daarbij horende pensioengat (AOW op 67,3). Daarna zou het een sober leven blijven met een klein pensioentje dankzij de mooie regels die de overheid heeft geschapen voor de eerste lichting ZZPers. Zeg maar, er was totaal niets geregeld en zelf iets regelen bleek simpelweg onbetaalbaar.

Maar er is een uitweg die ons bovendien erg aanspreekt, en hoe meer we deze weg aan het onderzoeken zijn hoe enthousiaster we worden. Bovendien is het leven voorgeprogrammeerd, op het moment dat je die beslissing genomen hebt openbaren zich zaken en kom je de juiste mensen tegen. Dat heb ik al meerdere malen ervaren, ook nu weer.

De makelaar die we belden informeerde we wat we wilden gaan doen als we het huis verkocht hadden; “Naar Frankrijk”. “En waar denken jullie aan in Frankrijk”, zo vroeg hij mij. “Midden Frankrijk zo’n 700 tot 800 kilometers van hier zodat mensen een lang weekend over kunnen komen (of langer). De voorkeur gaat echter uit naar de Bourgogne” Hij antwoord; “Ik heb daar al een nieuw huis laten bouwen, ik spreek slechts een paar woorden Frans en toch is alles gladjes verlopen. Ik heb daar een lokale contact persoon die alles van vergunningen tot de lokale aannemer tot in de puntjes geregeld heeft. Een Fransman die een beetje Engels spreekt en getrouwd met een Belgische ex makelaar, dus de communicatie is geen enkel probleem, bovendien met dat beperkte aantal Franse woordjes en wat vriendelijkheid krijg je echt alles voor elkaar”.

Bemoedigende woorden als je zo’n optie binnen handbereik hebt, bovendien heb ik al een klein netwerk binnen die regio waar ik al 11 jaar het Cajun en Zydeco festival bezoek in Saulieu.

Waarom Frankrijk?
Waar de een geen enkele klik heeft met de Fransen hebben wij dat wel, als je jezelf open stelt krijg ja dat ook retour. De klik is er dus en ik heb al wel wat plannetjes om snel een netwerk op te gaan bouwen, zo moeilijk lijkt met dat niet.

Al jaren is mijn doelstelling om gezond oud te worden en de kleine volkstuin is, … te klein voor dat doel. Bovendien zat ik tussen de roundup gebruikers op de volkstuin. We moeten bovendien verhuizen voor nieuwbouw en mogen geen grote tunnelkas meer plaatsen waar ik zelf juist dacht er nog een extra bij te plaatsen. Al verschillende malen heb ik kennis genomen van het permacultuur principe en als je in de Frankrijk grond zoekt om een huis te bouwen heb je al snel te weinig inplaats van te veel grond. In Augustus 2017 gaan we dus op onderzoek uit in de regio en later op bezoek bij onze vrienden om hen het hemd van het lijf vragen. Bovendien kun je op internet werkelijk alles vinden wat je moet weten om de meeste zaken in kannen en kruiken te gieten.

Wordt vervolgt, a bientôt