Gemotiveerd om je eigen groenten te kweken in crisistijd?


Nog nooit in de recente geschiedenis hebben mensen zoveel tijd gehad om eens grondig na te denken over de gezondheid, het immuunsysteem, en dat dit tezamen een hele zorg minder is als er een pandemie heerst, ook al is het een ware nep pandemie. Velen worden meegesleurd in de bang maak vloedgolf.

Al dat slecht nieuws heeft ook weer een reactie teweeg gebracht, een positieve reactie wel te verstaan. Dat blijkt als je de Google Trends cijfers opzoekt, …

LET OP: Dit bericht is zeker niet bedoeld om mensen –BANG– te maken voor voedseltekorten maar om mensen te motiveren biologische te gaan tuinieren en te –ERVAREN– wat dit doet voor de gezondheid.

Een duidelijk opgaande trend bij het zoekwoord “volkstuin”
Met het zoekwoord “Moestuin” is dit nog sterker zichtbaar
Eveneens met deze trendy zoekwoorden

Ook als je in een omgeving woont waar alles tegen je lijkt te werken, lijkt, … dan zijn er nog mogelijkheden het lot te keren zoals blijkt uit deze inspirerende video in Zuid LA.


Acht jaar lang had ik zelf een volkstuintje in Raamsdonk, eerst samen met Evert Jan waar ik de eerste zaken leerde. Gemotiveerd om ten minste een deel van de voeding biologisch te kweken, daarna een paar jaartjes alleen. En dat als internationaal koerier. Soms een belletje uit Parijs of ergens anders in Europa naar buurman Cees, kun je even water geven want ik haal het vandaag niet. En zo ging dat altijd goed, in een uurtje of vijf per week en af en toe wat extra.

Het volkstuincomplex moest verhuizen, ik ging niet mee. Had mijn droom gezet op permacultuur. Vijf weken voor de lockdown zaten we in Frankrijk, een deel van het seizoen zal verloren gaan omdat we eigenlijk precies een maand te laat zijn begonnen. De toen nog onbewerkte, onbedekte grond is hard uitgedroogd, geen materiaal verkrijgbaar en vooral geen mogelijkheid om toen al water op te slaan. Een half verloren seizoen om te kweken. Het permacultuur deel is verhuist voor een deel naar het najaar, de voorbereidingen zijn echter klaar, mede dankzij de hulp van de lokale bevolking die het waarderen als je ergens voor gaat.

Hoe de corona virus “pandemie” heeft geleid tot een boom in crisis tuinieren, vroeger in de tweede wereldoorlog “Victory Gardening” genoemd.

Hoewel de voedselvoorziening momenteel veilig is, zegt Rose Hayden-Smith, een voedselhistoricus en auteur van “Sowing the Seeds of Victory”, halflege schappen in de supermarkt dwingen klanten om na te denken over de bron van hun voedsel, vooral fruit en groenten, vaak voor de eerste keer. En hun angsten hebben hen rechtstreeks naar het tuincentrum geleid.

“Het is nuttig om productief te zijn en contact te maken met de natuur en het is iets dat we zelf in de hand hebben in een situatie die volledig uit de hand loopt,” zei ze. Read on


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *