Créer une Zone Bleue – Voor gezondheid telt niet alleen geluk hebben, …


Blue Zones Geheimen – Hoe 100+ jaar te leven in goede gezondheid.

de gezondste plaatsen in de wereld om te leven, ….

Dat was het artikel dat mij opnieuw inspireerde om een stap verder te gaan. Dat avontuur is nu begonnen in Frankrijk, kijk even mee hoe we dat gestalte gaan geven.

03-02-2020 | Op de eerste dag in Frankrijk net voor de aankoop van een klein huisje met ruim voldoende grond in een van de zuiverste streken van Frankrijk, de Morvan bezochten we Hans Remmen. Hans heeft hier nu 14 jaar Permacultuur ervaring. We bezochten een van zijn tuinen die hij vier jaar geleden had gestart. De week daarna bezocht hij ons huis en nu onze derde week krijgen we een eerste plan van aanpak gepresenteerd. Je kan maar beter leren van de expert dan alle beginnersfouten zelf maken.

la zone bleue
op 18-02-2020 aanbouw kas

Hans; “In 2003 kocht ik een vakantiehuis in de Morvan in Frankrijk en twee jaar later besloot ik om me daar te vestigen en de boerderij uit 1875 te renoveren en zelfvoorzienend te gaan leven. Maar hoe verhouden zich de activiteiten van het dagelijkse leven tot de rijke natuur waarin ik plotseling mocht leven. Die vraag en hoe de biodiversiteit in mijn directe leefomgeving zo goed mogelijk gestimuleerd kon worden leidde tot het aanbrengen van allerlei voorzieningen en inrichten van het terrein. Een fascinerend leerproces met steeds weer nieuwe wendingen. Ik heb me meer verdiept in het ontwerpen van permacultuur systemen. Ik hoop dat dit blog lezers kan inspireren om volop te genieten van de natuur in de directe leefomgeving en een levensstijl te omarmen die daar respectvol mee omgaat”.

— Hans Remmen Profiel | website Permacultuur Avontuur
tunnel kas in aanbouw
De kas in aanbouw. Hij stond al eerder op de volkstuin in Raamsdonk.
Alles paste al voor een groot deel, de grond uitgraven twee steken diep een hele klus.

Bij ons in de straat zit een tuincentrum. Met de vraag of ze wilden helpen met een traktor de pallets en wanden op het terrein te transporteren stonden ze gelijk klaar voor me. Chapeau !!

De derde week al weer in Frankrijk, het gaat snel. De kas is al zover klaar dat we niet verder kunnen. De laatste onderdelen pasten niet meer in de bus, al een klein wonder dat dit alles meeging. (Tegenslag met de bus importeren) Hans kwam deze week langs met een tuin ontwerp. Een gedeelte wordt permacultuur en een deel traditioneel met seizoensgroenten, we kunnen daarna langzaam verder overschakelen naar meerjarige aanplant. Het ontwerp van Hans zag er perfect uit. Binnenkort publiceren we dat ook hier.

07-03-2020 de kas is bijna klaar, dakgoten, en wat kleine dingen
Daarna gaan we de broeibak maken om planten vorstvrij op te kweken

4 thoughts on “Créer une Zone Bleue – Voor gezondheid telt niet alleen geluk hebben, …”

  1. 18-09-2020, St. Honoré les Bains.

    Na een voorspoedige reis vanuit Raamsdonksveer naar Henk en Letty, kwamen we aan bij hun Franse woning. Het ligt hier als een ‘Hollands’ pareltje in de deze wijk met weinig opvallend kleurige huizen; met de rood geverfde luiken, viel het ogenblikkelijk op.
    Meteen begonnen de hoogdravende gesprekken weer, zoals ik Henk niet anders ken, vanuit de kroeg in Geertruidenberg, waar zijn stemgeluid destijds de harde muziek moeiteloos overtrof. Hoe anders is het hier, de stilte, het zonrijke decor van Midden-Frankrijk, de bergen en de bossen. Weer naar huis gaan, de gedachte alleen al, vervaagde allengs, niet in het minst door de gezelligheid, de wijn, de omgeving en het zalige eten dat we gezamenlijk bereidden.

    Frankrijk is altijd bijzonder, het hier verblijven, een voorrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *