Schone lucht in de Morvan spaart levens, …


Gebieden met vuilere lucht vertonen meer sterfgevallen door beroerte

Al lange tijd was ik op de hoogte van de schone lucht in de Morvan, het belang wordt nog eens onderstreept dor het artikel dat ik vandaag las op de website van dotcom.radio mede presentator en gezondheid strijder Ron Fonteine. In een ander artikel over schone lucht in de Morvan op deze site kun je zien dat de Morvan bij de schoonste gebieden van Europa behoort.

– HM

American Stroke Association News Release – Poster WMP57, Session MP5

AMERICAN HEART ASSOCIATION

Volgens een landelijke studie tellen gebieden met vuilere lucht hogere percentages sterfgevallen door een beroerte en een kortere levensverwachting. Dit voorlopig onderzoek wordt gepresenteerd in Honolulu op de American Stroke Association’s International Stroke Conference 2019, een wereldwijde bijeenkomst voor onderzoekers en clinici die zich inzetten voor de wetenschap en behandeling van cerebraal vasculaire aandoeningen.

Wetenschappers onderzochten de gemiddelde jaarlijkse luchtverontreiniging (PM2.5) die fijne opneembare deeltjes bevat. Geproduceerd door dieselmotoren en het verbranden van kolen, biomassa en kerosine, is van dit soort luchtvervuiling eerder aangetoond dat het de bloedsomloop binnengaat en de gezondheid schaadt.

Analyse van gezondheidsgegevens en informatie over pollutie monitoring vanaf 1.561 provincies in de Verenigde Staten tussen 2005 en 2010, gaf een jaarlijkse gemiddelde voor fijne luchtvervuiling variėrend van 7,2 tot 14,7 (gemiddeld 11,75) microgram per kubieke meter.

“Al met al was het jaargemiddelde op een acceptabel niveau. Echter had 51 procent van de provincies een jaargemiddelde van meer dan 12 microgram per kubieke meter, de jaarlijkse gemiddelde limiet vastgelegd door de National Air Quality Standards voor PM2.5 van het Environmental Protection Agency (December 2012), “zei Longjian Liu, M.D., Ph.D., hoofdauteur van de studie en universitair hoofddocent epidemiologie en biostatistiek aan de Dornsife School of Public Health van de Drexel University in Philadelphia.

Wanneer onderzoekers associaties tussen provinciaal gemiddelde PM2.5 verontreinigingsniveaus en gezondheidsmaatregelen onderzochten (leeftijdsafhankelijke niveaus bij volwassenen 35 jaar en ouder), vonden ze:

Hoe viezer de lucht, hoe hoger het aantal sterfgevallen door beroerten en hoe korter de levensverwachting bij zowel mannen als vrouwen.

Hoe hoger het armoedecijfer en hoe minder zorgaanbieders in een provincie, des te erger de gezondheidseffecten door vervuiling.

De grootste impact op een beroerte werd vastgesteld in het zuiden. De nieuwe resultaten verhogen de mogelijkheid dat blootstelling aan PM2,5-vervuiling een factor kan zijn bij het creėren van de zogenaamde “stroke belt” in het zuiden van de Verenigde Staten. Andere mogelijke bijdragers aan excessief aantal voorvallen van beroerte in deze staten zijn armoede, voeding, roken, de beheersing van risicofactoren voor beroertes en de beschikbaarheid van gezondheidsdiensten.

“Om het risico op een beroerte te verminderen, moeten clinici rekening houden met de waarschijnlijke blootstelling van hun patiėnten aan luchtvervuiling samen met andere risicofactoren. Ze kunnen patiėnten vragen of ze in een stedelijke omgeving wonen of werken in een industriegebied of in de buurt van verontreinigingsbronnen rond hun huis of werkplek. Clinici kunnen dan risicopatiėnten aanmoedigen om maatregelen te nemen om hun blootstelling te verminderen, zoals het vermijden van drukke wegen tijdens het spitsuur, het sluiten van autoramen en het inschakelen van een luchtzuiveraar die de interne lucht laat circuleren,” zei Liu.

De onderzoekers analyseren momenteel andere bevindingen die naar voren zijn gekomen: vergelijkingen tussen provincies, inclusief associaties tussen hogere niveaus van PM2,5-verontreiniging en een groter risico op andere belangrijke doodsoorzaken, waaronder coronaire hartziekten, hartfalen en kanker.

De studie gaf geen afzonderlijke informatie over het aantal door stolsels veroorzaakte hersenbloedingen.

Vertaling: Andre Teirlinck Bron Leefbewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *