Waarom emigreren Nederlanders naar, … ?

Waarom vertrekken (emigreren) vele Nederlanders (en ben ik een uitzonderlijk geval?)

Als je eenmaal (na jaren) de knoop hebt doorgehakt om te vertrekken naar het buitenland dan is het leuk om ervaringsverhalen van anderen te lezen. Dan blijkt dat ik zelf best een beetje eigenwijs ben en om geheel andere redenen ga vertrekken dan de meerderheid.

Ik ben niet zo eenvoudig te vangen in een hokje blijkt uit de “Ik vertrek tabbel” Dat vele mensen elk jaar weer immigreren en emigreren van en naar Nederland blijkt uit onderstaande grafiek

De vraag is waarom vertrekken er zo veel Nederlanders uit Nederland?

Een grote groep zijn de zogenaamde pensionado’s die gaan genieten van hun pensioen in een warmer land. Waarvan sommigen om gezondheidsredenen omdat ze in een warm land minder of geen last hebben van hun gebreken zoals reuma. Zoals er veel buitenlanders naar Nederland komen voor werk is zo blijkt uit de grafiek is er ook een uitstroom om diezelfde reden. Ruimte rust en de mooie natuur was voor mij ook een reden maar niet de doorslaggevende. Ik ben te vangen in de gele 16% en de blauwe 29% groep maar daar zullen zich weinig gelijkgestemden onder bevinden.

De hoofdreden dat we vertrekken is de grondprijs in Frankrijk gecombineerd met de mooie natuur om daar een permacultuurtuin te beginnen met als sleutelwoord: “Gezondheid”. De kwaliteit van de fabrieksvoeding in de supermarkt vertrouw ik al jaren niet meer vandaar dat ik al 7 jaar een volgstuin heb gehad, maar het kan allemaal nog wel wat groter, … en beter. In de Morvan, het gebied waar we naar toe willen gaan, is de luchtkwaliteit een van de zuiverste gebieden van Europa. Tel daarbij op dat het voor familie, vrienden en bekenden doenbaar is qua afstand naar Nederland.

me myself and I
Zelf Doen

Controle over je voeding

Eenmaal de beslissing genomen begon het onderzoek pas naar de financiele gevolgen van emigreren en daar konden we alleen maar heel blij van worden.

Over de verloedering in Nederland heb ik een uitgesproken mening, die wordt dan ook geventileerd in de uitzendingen / podcasts van dotcom.radio. Dat heeft alles te maken met de politieke dictatuur en nepnieuws op overheidsniveau. Frankrijk is in deze geen haar beter. Dat moeten we dus zelf regelen. Maar de Franse mentaliteit ligt mij wel en die is in een enkel woord “strijdbaar” te noemen! Voor de rest gaan we het allemaal zelf ervaren en hoe we medestanders kunnen krijgen voor mijn eenvoudige plannetjes voor de toekomst.

Vandaag 14-11-2017 weer even 500 kilometer gereden als koerier, de dag na het totale verkeersinfarct rond Rotterdam waar we een klus moesten afzeggen. Plaats van bestemming niet bereikbaar, … nog nooit zoiets meegemaakt. Vandaag slechts twee uurtjes file rijden, drukke wegen, haastige mensen, sommigen beleefd hun hand op stekend als je ruimte geeft, meestal beroepschauffeurs, anderen weer associaal. Ik kijk nu meer en meer uit naar rust en ruimte nu ik een ander beeld heb van de toekomst. — Henk Mutsaers

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen.
Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis
die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. 
— Barbara Ann Kipfer

3 thoughts on “Waarom emigreren Nederlanders naar, … ?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *