Wonen in Frankrijk, daar wordt ik blij van, …


Januari 2020 gaan we ons vestigen in, zo ongeveer,  het centrum van Frankrijk, We verkassen naar Saint-Honoré-les-Bains. Na jaren van dromen, voorbereiden en plannen maken gaat het er nu van komen. De naam van de plaats zegt het al; “Les Bains”, dat daar natuurlijke gezondheid een belangrijke rol speelt, toeval dat wij daar neerstrijken of voorbestemd ?

Mijn vrouw hoort slecht en moet nog grotendeels beginnen met wat Frans te leren, en ik wil er wel een succes van maken, terugkeren naar Nederland is qua gezondheid een giga stap terug dus eigenlijk geen optie.

Wij werkten heel ons leven beiden in de horeca, uitgaan en mensen ontmoeten is dus een onderdeel van ons wekelijks ritueel. Bij de huisjes die we bezocht hebben keken we dan ook in de omgeving wat er te doen was en of er ook ‘wat’ landgenoten wonen. Beiden zaken konden we al afchecken binnen 5 minuten na aankomst in Saint-Honoré-les-Bains, bovendien, de uitbater van het cafe restaurant komt uit België, toeval of voorbestemd?

Voordat we ook maar iets van het huisje gezien hadden (plan D) hadden we al een goed gevoel.

Dit artikel kwam ik tegen in het Nederlands over het kleine dorpje met voorheen internationale allure. Ik zie echter op gezondheid gebied al talloze mogelijkheden. Helemaal uitgestorven is het er niet, met vijf eetgelegenheden op 765 inwoners (2016 cijfers) en nog veel meer te zien en te doen in de nabije omgeving. Een wandeltocht vereist enige conditie want binnen de 25 km2 van het dorpje is het hoogteverschil tussen de 222 en 555 meter hoogte. De wandeling van ons nieuwe adres naar ‘het centrum’ geeft al een hoogteverschil van 60 meter op een afstand van 950 meter.

En dan het weer, daar wordt je alleen maar blij van hier in het midden van Frankrijk. Met 2135 uur zon ter plaatse in 2018 waar Nederland het met maximaal zo’n 1581 uurtjes (Den Helder) zonneschijn moet doen. (Gemiddeld in Frankrijk 2036 uur)

regenval in Saint-Honore-Les-Bains

Regen is voor mij zeer belangrijk als je aan permacultuur wil gaan doen!

Hoe komt het dan dat met weinig regenval de Morvan toch het groene hart van Frankrijk is? Dat is simpel te verklaren. Het heuvel landschap leent zich niet voor machinale landbouw maar uitstekend voor veeteelt. De groenen weiden houden water vast dat tegenover de kale landbouwgronden die sneller uitdrogen door de onnatuurlijke bewerkingsmethoden.

Op 742 kilometer via Parijs over de snelweg is de reistijd 8 uur indien file vrij. Binnendoor lijkt langer te duren maar is dat ook zo? Binnendoor via Antwerpen > Brussel > Charleroi > Reims > Troyes sta je er in 684 kilometer en doe je er 8 uur over indien file vrij. De kans op een file daar is alleen in België groot aanwezig. De mooie route plus de mogelijkheid in een chauffeur restaurant te eten onderweg is geen moeilijke keuze.

Met windsnelheden van 94 km/u ten opzichte van gemiddeld 176 km/u is het gebied niet geschikt voor grote windmolens en verder zeer stralingsarm. Op veel plaatsen heb je totaal geen internet bereik, alweer een pluspunt voor je gezondheid.

We verwachten regelmatig bezoek.

wordt vervolgt, …

Korte promotie video
Schakel de ondertittels in en kies bij het kleine tandwiel rechts onderaan vertaling naar, …
Op 12.00 minuten Saint-Honore-Les-Bains
Schakel de ondertittels in en kies bij het kleine tandwiel rechts onderaan vertaling naar, …
Eigen video Saulieu 2009 festival Cajun et Zydeco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *