SPIRIT

Drive In Show

40 jarig jublileum deKelder

 

Henk Mutsaers (1952) uit Geertuidenberg is dit jaar [ 2010 ] veertig jaar diskjockey.

40 jarig jubileum de Kelder 2010

Zo'n twintig uur per week is hij bezig met alles wat met  muziek en  presenteren te maken heeft. Daarnaast is Mutsaers ook ZZP'er in de koeriersdiensten. " Oh, als je iets leuk vind kijk je niet op een uurtje meer of minder." Hij kan uren vertellen over zijn belevenissen als diskjockey en presentator. Zijn 40-jarig jubileum viert hij op 5 november in discotheek de Kelder in Hank, waar hij het grootste gedeelte van zijn tijd als diskjockey werkzaam was. Mutsaers blikt terug op een prachtige tijd maar zit ook vol ideeën voor de toekomst.

 
Door Johan Verlouw (de Langstraat)


"Het draaien in de Con-pasa in Raamsdonksveer, midden jaren zeventig waren zonder meer de mooiste jaren als diskjockey. Vooral muzikaal waren die jaren smullen geblazen voor mijn werk met al die opkomende Nederlands rockbands. Elk weekend was het bomvol, mede ook door de kazerne en de verpleegstersopleiding in Raamsdonksveer.  Iedereen is het allang weer vergeten maar de avond in een discotheek duurde toen van zes uur tot half twaalf 's-avonds." Mutsaers begon in 1970 in de Lisettabar in Geertuidenberg. Als diskjockey was Mutsaers altijd bezig met creatieve uitspattingen. Zo schreef hij zelf liedjes en leerde hij van de bekende diskjockey Ad Roland, jingles maken. Omdat Henk's vrouw ook in de horeca werkzaam is, kon Henk zijn hobby goed combineren met zijn gezin.


 Anno 2010 is Henk naast diskjockey van zijn eigen drive-in show, vooral presentator maar ook muziekliefhebber, die alle mogelijkheden van het internet verkent.


Bij SLOG presenteert de Bergenaar sinds twee jaar wekelijks een gezondheidsuurtje en deelt zijn kennis hierover graag met zijn luisteraars. Ook zijn er regelmatig gasten in zijn programma. Voor diezelfde omroep heeft hij twee uur per week ook een eigen Cajun-Zydeco programma. Door deze muzieksoort is Henk helemaal besmet en hij gaat daarom diverse festivals in Europa af om ook daar zelf een programma op te zetten. Foto's en interviews van hem staan dan een dag later al op internet, iets wat het publiek erg waardeert. Daarnaast verzorgt hij in Hank elke zondag twee uur lang Nederlandstalig muziek voor de plaatselijke radiozender.


Sinds 1990 heeft Henk Mutsaers zelf een drive-in show. Hiermee wordt hij meestal ingehuurd door een artiestenbureau in Geertruidenberg.  "Hierbij heb ik echt de meest bijzondere opdrachten gekregen door heel het land heen. Het varieert van een groot personeelsfeest tot een Gangsterparty aan toe. Recent heb ik voor de eerste keer op een Jazz-avond moeten draaien. Die thema-avonden vergen wel behoorlijke voorbereiding maar het zijn prachtige ervaringen. Ook in een after-party van de Chippendales moest Mutsaers zijn kunsten vertonen met een zaal vol gillende vrouwen.


 In 1975 begon Mutsaers als diskjockey in de Kelder in Hank, hij zou hier 25 jaar blijven werken. Het werden heel mooie jaren. "Ik kreeg in de Kelder behoorlijk veel vrijheid en heb met de organisatie heel veel georganiseerd met artiesten en bijvoorbeeld vakantieprogramma's. In die jaren kwam er telkens bij de sluitingstijd een half uurtje bij, vooral door de opkomst van de televisie gingen de mensen ook steeds later op de avond uit. Wat de muziek betreft was een verschuiving van rock, naar vooral dancemuziek. Maar het grappige is dat het doel van een discotheek nog steeds hetzelfde is: Jongen gaat op zoek naar een meisje en andersom. Ik heb wel de indruk dat de muziek nu standaard veel harder staat als pakweg 10 a 15 jaar geleden." Mutsaers moest wennen aan het fenomeen housemuziek en kan nog steeds balen als agressieve mensen de sfeer in een zaal compleet kunnen verpesten.


 Op vrijdag 5 november wordt het 40 jarig jubileum van Henk Mutsaers gevierd in de Kelder in Hank. Vier diskjockeys zullen die avond draaien. Mutsaers zal het eerste uur op zich nemen; "Dan kan ik daarna lekker bijkletsen met vrienden en bekenden." Eén van Nederlands grootste diskjockey Jeroen van Inkel heeft beloofd om ook aanwezig te zijn op Henk's feestje. Naast de genodigden zijn ook belangstellende uit de omgeving zijn van harte welkom op deze avond.'Wíj hadden pas een weekend'
door Nadine Kieboom. woensdag 03 november 2010 (BN de Stem)


GEERTRUIDENBERG - Of de bezoekers van De Kelder hen nog herkennen, is nog de vraag. Voor één keer verzorgen vier oud-dj's van De Kelder vrijdagavond de muziek: Ad Pellicaan, John Hordijk, Ruud & Henny en Henk Mutsaers kruipen weer even achter de draaitafel en laten muziek horen die zo'n veertig jaar terug in de tijd gaat.


Voor deejay Henk Mutsaers uit Geertruidenberg heeft deze avond een extra lading. In De Kelder viert hij vrijdagavond zijn 40-jarig jubileum als deejay. Mutsaers heeft maar liefst 25 jaar in De Kelder gedraaid, van 1975 tot 2000. "Het wordt een groot feest", vertelt Mutsaers (58). "Tot 23.00 uur is er een besloten receptie met alle oud-medewerkers van De Kelder. Daarna gaan we naar beneden en beginnen we met draaien." Dj Jeroen van Inkel neemt vervolgens het stokje over.


Mutsaers kijkt er naar uit, al is het draaien in De Kelder toch wat veranderd. "Nu zijn dj's veel meer bezig met het mixen van platen en minder met de interactie met het publiek. Die interactie krijg je pas met presenteren, je moet het publiek uitdagen. Maar plaatjes aan elkaar praten past niet meer in deze tijd."


De dj-carrière van Mutsaers begon zoals die van vele dj's: boven in een zolderkamertje. Op zijn achttiende begon hij bij verschillende kroegen in de omgeving te draaien. "Plaatjes draaien was toen in opkomst. Bovendien had je toen nog een rijk uitgaansleven in Geertruidenberg, met een stuk of zes kroegen. Mensen kwamen van heinde en verre." Ook in Raamsdonksveer ging hij aan de slag als dj. "Ik draaide daar zo'n drie, vier avonden per week; de tent was iedere avond helemaal vol. Het stappen beperkte zich niet tot de zaterdagavond. Wij gingen ook op vrijdag en zaterdag weg. Wíj hadden pas een weekend", lacht Mutsaers. In 1975 begon de Bergse dj aan zijn loopbaan bij De Kelder. Ín '97 begon hij met Hans van Aalst (Denans) een drive-inshow. Zodoende stopte hij bij De Kelder. "We kregen het steeds drukker met de drive-inshows."


Ook zullen velen hem kennen als presentator van Zydeco Zity. Daarnaast is hij actief bij de lokale omroepen. Bij SLOG presenteert hij het programma Gezondheidsradio en het programma Zydeco Zity. Bij A-FM (Hank) draait hij Nederlandstalige muziek. "Ik heb een hele brede muzieksmaak". Toch gaat zijn hart uit naar de zogenoemde 'world music'. "Misschien zit ik over tien jaar wel in het buitenland. Daar kun je zonder al te veel regels een internetradiostation beginnen. Dan wil ik vooral muziek als zydeco en countryrock draaien. Muziek maken, daar stop je toch nooit mee?"

40 jaar deejay from Henk Mutsaers on Vimeo.

> Home page