1 augustus, het eerste half jaartje in Frankrijk, …


Vannacht kwamen we thuis 1 augustus, gezellig avondje bij Ruud en Tanja in Saint Didier sur Arroux

Ik moet met de auto voor de deur blijven staan. Na 11 uur is het roetdonker in de straat en is de openbare verlichting uit. Vanmorgen snel gaan kijken naar de tuin want het had geregend, hoeveel? Best veel voor Morvan begrippen. De planten in de kas voorzien van hun aandeel in de ‘feestvreugde’ en terug lopend sprak de buurman mij aan, De partytent voor het huis was stuk gewaaid, was al meer gebeurd vertelde hij. Mijn eigen partytent achter het huis voor het schilderwerk stond er nog, maar die is met een spanband aan het huis vastgemaakt. Ik was niet verrast. Dat is dus een teken dat we iets nieuws moeten maken van degelijk hout en verankerd in de grond.

Afgelopen weken weinig tot niets gedaan in de tuin. De grond is te hard, enkele planten die te laat geplant waren hadden het ondanks water geven niet gered. Wilde bloemen waren geen van allen uitgekomen. Najaar gaan we daar weer mee aan de slag bomen planten in November. We kijken inmiddels wel uit naar andere mogelijkheden voor wateropvang. Heb al wat ideetjes.

Intussen hebben we de aandacht verlegd naar het huis. Inmiddels de keuken eruit gesloopt en de tweedehands keuken die we overgenomen hadden is voor een groot deel geplaatst, de inbouw koelkast moet nog maar de cuisinière houtkachel staat te koop want hij is iets te groot.

Buiten zijn we begonnen met het huis te schilderen, de muren spuiten we met de geleende spuit van Pierre, daar zijn we blij mee. De voorgevel is bijna geheel klaar op de kozijnen en deuren na. Volgende week gaan we de achtergevel onderhanden nemen. De luiken zitten al in de grondverf.

De zijgevel is een ander probleem, het onderste deel is de muur reeds gespoten maar voor de bovengevel hebben we een steiger nodig om daar bij te kunnen en die zal ook wel twee keer gedaan moeten worden gezien de ervaring van het stukje waar ik wel bij kon.

Het ziet er nu al weer heel wat beter uit en in de kleuren van de Morvan, kleuren die we zelf ook mooi vinden.

Deze week ook nog een ritje gedaan naar zuid Frankrijk met Pierre en Audrey. Pierre is de ex kastelein die de crisis niet overleefd heeft (echt jammer) en nu weer in zijn oude beroep als schilder aan de slag is. Audrey  hadden we een paar weken geleden ontmoet op een privé schilderij expositie van Claude waar we uitgenodigd waren. Audrey had een aantal spullen te halen nabij Avignon en Aix-en-Provence, de regio met de meeste zonuren van Frankrijk, ruim het dubbele van wat wij in Brabant gewend waren. Op de luiken van de huizen zijn nog wat vage sporen van welke kleur er ooit heeft opgezeten. Het is er zo droog dat hout rot geen noodzaak is om de kwast ter hand te nemen. Wel mooi het heeft iets, … Frans !!

We hebben daar een gezellig terrasje gepikt en ’s middags meegegeten met de mensen waar we de spullen ophaalden, kunstenaars die Algerijnse roots hadden en heerlijk gekookt hadden. Dit was een dagje intrigeren in de samenleving en zo dienst wederdienst met gesloten beurzen elkaar helpen, ik de verfspuit een paar weken en de ander tegen onkosten, brandstof / tolweg de spullen in Saint Ho.

Woensdag gaan we uit eten met Hans en Gemma op camping Les Bains en waarschijnlijk ook karaoke. We hebben ook bezoek gehad van dotcom.radio luisteraars Hans en Riet waar we binnenkort. ook een tegenbezoek gaan afleggen.

Donderdag 20 augustus visite gehad van Nederlanders uit Ermelo die de ochtend een huis waren gaan bekijken hier in Saint Ho. Vrijdag spraken we een locale makelaar die vertelde dat haar huizen voorraad helemaal op was. Er staat nog wel veel particulier te koop, dit zijn veelal huizen waar toch wat mee kluswerk aan is. Met name de mensen die de grote stad ontvluchten zoals Parijs met de COVID gekte. Ook het aantal mensen die ook groeten willen gaan kweken is stijgende weet ik weer uit een andere bron.

September krijgen we de allereerste visite uit Nederland, dochterlief met vriend.

Voor de goede orde nog even over ‘het virus’, dat bestaat alleen in de geldwolven ogen van de farmaceutische industrie. Dr. Stefan Lanka (D) heeft al een rechtszaak bij het bijzondere Hoge Duitse hof gewonnen in 2016. meer hierover lees je hier, …

3 thoughts on “1 augustus, het eerste half jaartje in Frankrijk, …”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *