Extra Zonuren in Frankrijk

Hoe zit het met het weer en zonuren in Frankrijk?

Als je eenmaal je plan hebt gemaakt om naar Frankrijk te gaan dan ga je verder onderzoeken wat je allemaal kan verwachten op allerlei gebied. Het weer, regen, zonuren, kou, het is allemaal belangrijk om te weten en mee te nemen in je plannen. Het internet blijft dan een geweldig middel om onderzoek te kunnen doen op afstand.

de TOP zon lokatie

Op internet kan je alles vinden als je weet hoe en waar je zoeken moet.

Handig de tabel op internet waar je van elke plaats de zonuren kan vinden. Op Nummer #1 staat Aix en Provence (13080) met maar liefst 2942 zonuren in 2016.

In de kaart hieronder wat verder land inwaarts waren het aantal zonuren al met 500 gereduceerd naar 2450 uur per jaar.

De kaart aan de rechterzijde toont Cussy en Morvan 1806 uur. Ruim 1000 uur minder zon! Hier vindt je de zonuren van alle plaatsen van Frankrijk

Zoals al eerder gezegd willen we in de Morvan naar Cussy en Morvan of daar ergens in de buurt neerstrijken.

De gemeente Cussy-en-Morvan had in 2016 1.806 uren zonneschijn tegen een nationaal gemiddelde van 1.888 uren zonneschijn. Cussy-en-Morvan profiteerde van het equivalent van 75 dagen zonneschijn in 2016. De stad staat op positie nr. 11 813 van de ranglijst van de zonnigste steden in Frankrijk. Alle weerdata van elke plaats kan ik eenvoudig opvragen via deze website. In de Morvan hebben we dus 150 zonuurtjes meer als de zonnigste plaats van Nederland en zo’n 200 meer als we in Brabant gewend waren.

Ter vergelijking met Nederland: In de kustprovincies (Zeeland, Zuid- en Noord-Holland) heb je de meest kans op een zonnige dag. Hier schijnt de zon gemiddeld per jaar 1600 uur. Het KNMI-station De Kooy (Den Helder) mag zich de zonnigste plek van Nederland noemen. Hier heb je jaarlijks gemiddeld 1.650 zonuren. De minste zonneschijn vinden we in de achterhoek. 1.450 uur.

We zullen geen heimwee krijgen naar Nederland door gebrek aan regen wat goed is voor de permacultuur tuin, maar ook weer niet extreem veel.

De Morvan is geen windmolen gebied want voor de allerhoogste windmolens is de windkacht echt minimaal te noemen op de meest gunstigste plaats.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *