Hoe gaat het met jullie vraagt ‘het thuisfront’?


Plaatje boven: Uitzicht vanuit de tuin en ontwerp tuin | Vandaag 17 Maart beginnen we al weer aan de zevende week in Saint Honoré Les Bains. Best een hoop gedaan aan de tuin, dat moet ook wel want het is zo voorjaar. Als in het voorjaar of de zomer de gasten komen dan gaan we zelf ook wel op verkenning in de omgeving. Een paar weekjes geleden waren we op zondag naar de Haute Folin gereden een berg van 902 meter hoog gelegen op 29 kilometer van ons stekje. We kunnen hem net niet zien van ons huis vandaan omdat er al een stevige heuvel tussen ligt op enkele honderden meters.

We beginnen al aardig in te burgeren, hier en daar een praatje, wat zaakjes regelen, wat klusjes in en rondom het huis en deze week gaan we een andere auto halen omdat we onze bus niet konden invoeren. Een tegenvaller die niet voorzien was omdat, met de nieuwe parate kennis van de gewijzigde wet in pacht, het nog niet gemakkelijk te vinden was op internet. Co2 import belasting, verzin het maar. Een Franse auto invoeren en 10.500 euro belasting heffen, dat gaat dus niet gebeuren. Echter, qua budget voor een verbouwing moeten we nu even pas op de plaats maken, met kopen en verkopen blijft altijd geld aan de strijkstok hangen.

Deze week zijn we gaan stemmen voor de gemeenteraad en burgermeester die hier “le Maire” genoemd wordt. Na het stemmen naar de kroeg was er niet bij, gesloten voor het Corona virus(je). We hebben er een radio uitzending / podcast over gemaakt, 26.000 luisteraars oeps, …

Ik ben maar een wandeling gaan maken door Saint Ho, zoals les locaux het soms noemen, mooie huizen waarvan er veel leeg staan. Een stukje vergane glorie nu het kuuroord niet meer het gehele seizoen geopend is door de teruglopende economie, lees het niet meer vergoeden van verzekeringen voor natuurlijke behandelingen.

Op de foto’s zie je ook een historische woning die gekocht is door Nederlanders, we moeten er binnenkort op visite. Deze week kwamen we weer twee stellen tegen uit NL die hier een huis gekocht hadden voor de vakantie en de verhuur. Prachtige omgeving met schone lucht en een relaxte leefstijl. Geen mobieltjes overal maar mensen die nog de tijd nemen om een praatje met je aan te knopen.

Op het stem bureau zaten ze met handschoenen aan maar geen mondkapjes, op straat kreeg je van sommigen geen hand meer en de dag tevoren, slechts een dag, werd er nog volop gezoend. Wat een farce, een griepje veel milder als de standaard seizoensgriep, maar omdat de media er een hype van maken is iedereen bang gemaakt.

Wel weer leuk om iemand te leren kennen want ik steek naar Frans gebruik heel onschuldig mijn hand uit ter begroeting. Gedachtenlezen hoeft niet meer, het handje weigeren spreekt boekdelen terwijl anderen gewoon net -als de dag ervoor- hartelijk je hand schudden maar nu vergezeld van de opmerking dat die Corona maar een hype is.

Gisteren is Nikolas komen kijken om de tuin te ploegen, frezen en bemesten. De grond was nog te nat vertelde hij. Ik hoop dat dit niet te lang duurt en ook nog naar België kunnen om planten te kopen anders gaan we het voorjaar mislopen en zal een deel van de permacultuur tuin aanleg moeten verhuizen naar de herfst en voorjaar 2021. Seizoensgroenten kunnen we in ieder geval dit jaar verbouwen. De barometer liep vandaag flink op dus mooi weer.

Hier wat foto’s die ik geschoten heb afgelopen zondag.

Saint Honore les Bains

Vanmorgen dinsdag de leverantie biologische zaden per post geleverd gekregen, maar ik heb nog geen potgrond, hooi en paardenmest om de vorst buiten de kas te houden in de kweekbak (?) Vanochtend ook nog een mail van de garage / autoverkoper. We waren van plan zaterdag naar Magny Cours te gaan om de auto op te halen. Ik was nog aan het mailen met hem toen er een WhatsApp kwam van Sander. Frankrijk gaat om 12 uur op slot, ik wist nog van niets. De verkoper echter wel en had de juiste actie ondernomen, hij kwam me ophalen en we reden samen naar het Circuit, want daar kwam hij vandaan. Om 13.00 was ik weer thuis en het was al zeer stil op straat. De auto moet nu eerst nog een grote beurt krijgen en een nieuwe voorruit, daar is hij op afgekeurd bij de verkoop keuring

Saint Honore les bains

19-03-2020 | Eerste dagje korte broeken weer in de namiddag. We zitten pal op het zuiden, geen zuchtje wind en het was 26 graden in de tuin. Nou snap ik ook waarom er achter het huis op de koude kant ook een terras is gemaakt. Boodschappen gedaan en even langs de garage voor de auto afspraak. Waarschijnlijk vandaag ophalen want de garage gaat ook ‘op slot’, in lockdown. (verrouillage

Henk Mutsaers

20 en 21 maart, na de middag weer korte broeken weer. Letty begint al een kleurtje te krijgen, 21 graden. Boodschappen gedaan bij de kleine supermarkt, bier voor een feestje thuis, kaas gekocht bij de kaasboer, .. uit Nederland, hij heet hier geen Gerrit maar Gérard. Gesproken met een boer in de straat, hoe kom ik aan paardenmest? Vier kilometer verderop vertelde hij. Maar ik mag niet van huis vertelde ik hem, agricultuur mag, dus vanaf maandag ben ik even echt ‘boer’, pet op en gaan, …

4 thoughts on “Hoe gaat het met jullie vraagt ‘het thuisfront’?”

  1. Hallo Henk en Lettie.
    M.et belangstelling(uiteraard) je schrijfsels weer gevolgd,voor ons erg leuk omdat alles zo bekend,ook de plaatjes erbij.en inderdaad de belangrijkste reden van het terras achter was omdat het daar hoogzomer het best te doen was.van uit hier de groeten en succes met het realiseren van je plannen.
    p.s.te idioot voor woorden wat met jouw auto aan de hand was ,notabene een oer frans produkt,maar ja de franse ambtenarij hë kunnen ze hier nog wat van leren
    Gr.Joop

  2. Hallo Henk en Letty, wat leuk dat ons huis gefotografeerd is. Zodra we weer het land in mogen van monsieur Macron, geven we een rondleiding, uiteraard onder het genot van een drankje! Tot die tijd succes met alles wat jullie wel in de tuin kunnen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *