Nachtvorst, daar zaten we op te wachten om, …


De eerste nachtvorst van -4 graden Celsius maakte dat we de isolatie werkzaamheden konden ’testen’. Afgelopen herfst werd het bovenste deel van de zolder na geïsoleerd. Er was een laag bubbel plastic met aan weerszijde aluminium folie. Vorige winter zagen we dat het bovenste deel nog in zijn geheel donker kleurde, dus warmte verlies.

Afgelopen herfst werden er eerst panlatten opgezet en daarover damp doorlatende dikke folie. Op de foto zie je het resultaat. Het plan van aanpak wordt nu om er nog een extra panlat en folielaag op aan te brengen voor de lente, daarna wordt het daar te warm al zal de isolatie ook dat probleem verminderen.

Toe we hier kwamen wonen was het eerste karwei het kelder plafond isoleren om de optrekkende koude / vocht aan te pakken. Daarna werden in twee jaar de zolder geïsoleerd en kamers getimmerd. Het bovenste stuk hebben we dus nu aangepakt.

Resultaat: Het eerste jaar zaten we te verkleumen voor de brandende houtkachel met een dikke basjas. Het huis werd in de winter minimaal bewoont, vochtig en totaal niet geïsoleerd. Een houten plafond/vloer was de enigste bescherming tegen de vorst / warmte. Toen eenmaal de gehele isolatie dicht was op zolder en het huis droog omdat we hier fulltime wonen werd het eenvoudig warm te stoken. Deze herfst is de houtkachel in de keuken op een graad op 23 via de deuropening naar de kamer in staat 20 graden te verwarmen in de kleine woonkamer van 16 m2.

Het eerste seizoen stookten we vanaf 02 februari vijf m2 hout, Jaar twee zeven m2, jaar drie al iets minder en dit jaar zullen we wellicht minder als vijf m2 stoken. Daar betaalden we 300 euro voor !!

Nog kleine warmte lekken zichtbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *